Slovenija
14 ogledov

SDS diskvalificirala z brezplačniki

Poslanci morajo danes vnovič potrditi zakon o upravljanju kapitalskih naložb, če Žurnal24 main
Poslanci so potrdili sklep preiskovalne komisije, da je bil namen izdajanja Ekspresa in Slovenskega tednika vplivanje na parlamentarne volitve leta 2008.

Sklepe parlamentarne preiskovalne komisije je državni zbor potrdil s 40 glasovi za in 24 proti.

Prav tako so poslanci sklenili, da se je z brezplačnikoma prek diskvalifikacij političnih tekmecev želelo koristiti stranki SDS.

Sprejet je tudi sklep, da je bil namen ustanovitve in izdajanja obeh časopisov prikriti (pred)volilno propagando oziroma kampanjo ter sporno financiranje političnih strank. Prav tako je državni zbor s sklepom ugotovil, da se je šlo "v tem primeru izvajanja negativne politične kampanje" mimo veljavne zakonodaje. Državni zbor bo vso zbrano dokumentacijo posredoval pristojnim organom, od njih pa pričakuje tudi ustrezno ukrepanje.

Vzniknila in poniknila z volitvami

V današnji obrazložitvi glasu v imenu poslanske skupine je Melita Župevc, poslanka SD in predsednica komisije, ki je preiskovala brezplačnike, pojasnila, da predlagani sklepi povzemajo bistvene ugotovitve komisije. To je po njenih besedah dejstvo, da sta brezplačnika "vzniknila in poniknila v času pred in po volitvah" in da sta bila del kampanje ene politične stranke.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je menil, da sklepi niso povezani z vsebino preiskave in da gre za "prvovrstno manipulacijo", saj je, kot je dejal, sedaj že nekdanja koalicija to komisijo imela za to, "da nekaj naprtijo SDS".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.