Slovenija
17 ogledov

SDS: Hrvaška s figo v žepu

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
MZZ: Novi hrvaški pravilnik ne more vplivati na odločitev arbitražnega sodišča. SDS: Očitno je, da je Hrvaška sporazum podpisala s figo v žepu.
Odzive slovenskih pravnih strokovnjakov za zurnal24.si si lahko ogledate tukaj.

"Novi pravilnik sicer ne omenja sporne zaščitno-ekološke ribolovne cone, vendar ohranja druge sporne točke, zaradi katerih je imela Slovenija pridržke pri zapiranju pristopnih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU," so zapisali pri največji opozicijski stranki SDS.

"Hrvaški pravilnik izrecno omenja točko C, v kateri se spajajo teritorialne vode Slovenije, Hrvaške in Italije, ter navaja, da meja poteka ob meji teritorialnih morij Hrvaške in Italije, zaradi česar postane slovensko teritorialno morje zaprto. Čeprav ima pravilnik tudi določilo, da velja do sklenitve procesa razmejitve med Slovenijo in Hrvaško, gre vendar za kršitev arbitražnega sporazuma, ki zavezuje obe strani, da se vzdržita vseh izjav ali dejanj, ki bi lahko poglobila spor ali ogrozila arbitražo," dodaja poslanec SDS Milenko Ziherl, ki je na zunanjega ministra Samuela Žbogarja v zvezi s tem vložil poslansko vprašanje.

"To dokazuje, da je Hrvaška vstopila v arbitražni sporazum s figo v žepu in brez dobrih namenov pravične rešitve spora. Slabo besedilo sporazuma očitno daje Hrvaški dovolj samozavesti, da izigrava sporazum ter prejudicira izid, ki bo v arbitražni razsodbi in posledičnih določbah," so še zapisali v stranki.

SLS: Hrvaški pristop ovira rešitev
"Z vsakim novim javnim dokumentom Hrvaška Sloveniji oporeka tako več kot polovico Piranskega zaliva kot teritorialni dostop do odprtega morja," pa so se oglasili v opozicijski SLS. "Takšen pristop naše južne sosede ocenjujemo kot veliko oviro za dosego končne rešitve mejnega vprašanja, ki bi zagotovila pravično rešitev in posledično boljše odnose med obema državama," dodajajo.

MZZ: Pravilnik ne more prejudicirati razsodbe
"Novi hrvaški pravilnik o mejah v ribolovnem morju Republike Hrvaške predstavlja enostransko dejanje Hrvaške po 25. juniju 1991," so nam v zvezi z novim hrvaškim ribolovnim pravilnikom, ki ribičem dopušča lovljenje rib do sredinske črte, povedali na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Noben enostranski dokument ali dejanje po 25. 6. 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena in ne zavezuje nobene strani v sporu ter nikakor ne more prejudicirati razsodbe.
ministrstvo za zunanje zadeve

"S sklenitvijo arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško je bilo rešeno tudi vprašanje prejudicev v enostranskih dokumentih Hrvaške, saj sporazum v svojem 5. členu določa, da noben enostranski dokument ali dejanje po 25. 6. 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena in ne zavezuje nobene strani v sporu ter nikakor ne more prejudicirati razsodbe," so nam danes popoldne sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve.

Dodajajo, da novi hrvaški pravilnik nadomešča pravilnik iz leta 2005.

"Ministrstvo za zunanje zadeve je proti sporni vsebini pravilnika o mejah v ribolovnem morju Republike Hrvaške v preteklosti že protestiralo," dodajajo na ministrstvu in zatrjujejo, da ministrstvo omenjeno problematiko "spremlja in bo v skladu z ustaljeno diplomatsko prakso tudi tokrat ustrezno reagiralo in zaščitilo interese Republike Slovenije".

Hrvaško kmetijsko ministrstvo: Meje zgolj začasne
"Novi pravilnik o mejah ribolovnih območij ne vsebuje nikakršnih sprememb glede na pravilnik iz leta 2005. Tako določa, da so meje ribolovnega območja do konca procesa določitve meje s Slovenijo zgolj začasne," pa so nam danes popoldne pojasnili na hrvaškem kmetijskem ministrstvu.

"Novosti v pravilniku se nanašajo izključno na ribolovna podobmočja, ki se določajo z namenom natančnejšega vodenja evidence o opravljanju ribolovnih aktivnosti. Na noben način niso mišljene za prejudiciranje drugih vprašanj," še pravijo. Dodajajo, da je pravilnik usklajen z ministrstvom za zunanje zadeve in da je bil o njem obveščen urad glavnega pogajalca za mejo.

Novi list: Meja po sredini zaliva
Novi pravilnik po pisanju reškega dnevnika Novi list trdi, da morska meja poteka po sredini in se konča pri ustju kanala Svetega Odorika, čeprav Slovenija zagovarja stališče, da je "prava" meja bolj južno na hrvaški strani.

Pravilnik po novem tudi ne omenja več sporne ekološko-ribolovne cone, a ohranja druge sporne točke, zaradi katerih je Slovenija že blokirala Hrvaško pri pristopnih pogajanjih z EU.

Hrvaški pravilnik tudi izrecno omenja točko C, v kateri je spoj teritorialnih voda Italije, Hrvaške in Slovenije, ter navaja, da meja poteka ob meji teritorialnih morij Hrvaške in Italije. To z drugimi besedami pomeni, da slovensko teritorialno morje ostala "zaprto", poudarja časnik. Ministrstvo je sicer v pravilnik k začrtani meji dodalo opombo: "Do sklenitve procesa razmejitve med Hrvaško in Slovenijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.