Slovenija
52 ogledov

SDS in SLS poslali ribiče v boj

Na novinarski konferenci sta ribiča Leon Čebulj (levo)in Silvano Radin predstavi Žurnal24 main
Na novinarski konferenci sta ribiča Leon Čebulj in Silvano Radin, sicer aktivna člana strank SLS in SDS, predstavila stališča proti arbitražnemu sporazumu s Hrvaško. Govorila naj bi v svojem imenu.

"Za nas je teritorialni dostop do mednarodnih vod vitalnega pomena in če ga izgubimo (danes ga imamo in v mednarodnih vodah lovimo in plujemo), bo to slabo. Karkoli se drugega zgodi, pomeni, da izgubimo mi," je poudaril Leon Čebulj, predsednik izolske SLS in poveljnik ribiške ladje Riba1.

"Hrvaška se zadnjih 20 let zavzema, da bi ribiče izgnala iz mednarodnega morja in piranskega zaliva, ker smo edini dejavnik, ki je njim v napoto. Če bi nas izgnali iz mednarodnih voda, bi oni lahko ustanovili ERC, z Italijani bi se dogovorili o ustanovitvi epikontinentalnega pasu, in mi tam nimamo več kaj iskati. Verjetno pa imajo Hrvati tam tudi druge interese, ne samo ribolov. Verjetno imajo tam interese glede podzemnih rudnin, da ne govorimo o plinu, v nekaterih delih imajo že postavljene platforme, kjer črpajo plin (Rovinj)," je še povedal Čebulj.

"Kot ribič želim mejo na morju s Hrvaško in mejo z mednarodnimi vodami, vse drugo bi bilo izguba za ribiče. Moti me predvsem, da na soočenjih določenih sogovornikov, ki  zavajajo slovensko javnost, da ribiči ne hodimo lovit čez polovico Piranskega zaliva. Kdor trdi, da ne hodimo ven, laže, saj so večja ribiška plovila opremljena z napravami, ki registrirajo, do kod smo vse hodili loviti ribe," pa je povedal Silvano Radin, ribič iz Kopra in aktivni član stranke SDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.