Slovenija
19 ogledov

SDS in SNS bi streznili vlado

Janez Janša in Zmago Jelinčič bi streznila vlado. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
"Kaj čakate z ukrepi? Da bosta Slovenijo po razvojnem tempu prehiteli še Romunija in Bolgarija?" To vladno koalicijo v dopisu z naslovom "streznite se" sprašujejo poslanci opozicijskih SDS in SNS.

"Slovenija je iz vodilne države članice EU po hitrosti razvoja padla na njeno začelje," so zapisali poslanci SDS in SNS. Opozarjajo na povečanje državnega dolga in števila brezposelnih. Dodajajo, da podjetja ne propadajo zaradi gospodarske krize v EU, ampak zaradi nedelovanja pravne države in finančnih trgov v Sloveniji.

Koaliciji očitajo še razvrednotenje socialnega dialoga, ignoriranje upokojencev kot "dodatnega stroška", mlade pa da zadolžujejo in jim omejujejo možnost študentskega dela.

"Nas zavrnili, zdaj z zamudo o istih ukrepih"
"Namesto hitrih in učinkovitih ukrepov za pospešitev gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest po nujnem ali hitrem postopku sprejemate in pripravljate razne klientelistične in ideološke akte, od ureditve odvetniških tarif do zakona o RTV in zakona o zapiranju arhivov," vladi in koaliciji očitajo opozicijski poslanci.

Pri tem opozarjajo, da so vse tri opozicijske stranke v tem mandatu predlagale nekaj sto konkretnih protikriznih ukrepov, ki so bili zavrnjeni. Z dveletno zamudo pa zdaj vlada razpravlja o enakih rešitvah, ki pa bodo zaradi spremenjenih pogojev in poglobljene krize imele bistveno manjše učinke.

Izsilili bi predčasne volitve
Popolnoma pa so vladajoči po njihovem degradirali tudi politični dialog v državi. "V tem mandatu ste pojedli obljubo o nadaljevanju razvojnega partnerstva in brez posvetovanja z opozicijo podpisali arbitražni sporazum s sosednjo državo," so zapisali in opozorili še na kršenje ustave in poslovnika DZ.

Kot so pojasnili, naslavljajo ta poziv na vlado in vladno koalicijo "kot zadnji apel k streznitvi", k ponovni vzpostavitvi socialnega in političnega dialoga v Sloveniji.
"Pričakujemo razumen odziv, sicer nam ne bo preostalo nič drugega, kot da izsilimo predčasne volitve," so še zapisali poslanci dveh opozicijskih strank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.