Slovenija
1968 ogledov

SDS in SNS za ukrepe na meji

Policija - meja policija.si
Varovanje schengenske meje. Odbor DZ za notranjo politiko tudi v današnjem nadaljevanju nujne seje ni končal obravnave.

Azilna zakonodaja se zlorablja, množično pa se krši tudi zakon o nadzoru državne meje, je danes ponovil predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Zvonko Černač iz SDS, ki je dal pobudo za obravnavo omenjene točke.

Spomnil je, da je poslanska skupina SDS v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona o mednarodni zaščiti. Z njim med drugim predlagajo, da v Sloveniji za mednarodno zaščito ne bi mogli zaprositi tisti, ki bi v državo vstopili prek druge varne države.

Grmis: "Lažna humanitarnost je velik biznis"

Slovenija bi morala po besedah Branka Grimsa iz SDS dati "jasen signal, da ne zmore več in naj ljudje ne prihajajo". Tako bi morala najprej zaostriti azilno zakonodajo, naslednji ukrep pa bi bila tehnična sredstva, je dejal.

Še vedno se po njegovih besedah tudi tolerira nevladne organizacije, ki dajejo navodila migrantom, kako ravnati na meji. Menil je, da se za "lažno humanitarnostjo skriva velik biznis, proti čemer je treba ukrepati". Prav tako je treba ukrepati proti nevladnim organizacijam, ki sodelujejo pri tem, je dodal.

Do vlade je bil kritičen tudi Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS). Varovanje schengenske meje je po njegovi oceni slabo, ker vlada ni dovolj okrepila policije. Migranti po njegovih besedah zlorabljajo azilne postopke, policija je podhranjena, vojaki pa nimajo pooblastil, da bi ji bili lahko v učinkovito pomoč.

Kongres SDS Predlog novele Slovenija Janševi to predlagajo za prosilce azila

Koalicija miri

Koalicijski poslanci so po drugi strani vztrajali, da policija obvladuje razmere na meji. "Policiste, ki svoje delo opravljajo požrtvovalno, je treba pohvaliti in sistem deluje," je dejal Robert Pavšič iz LMŠ.

Predsedniku Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjanu Mlekušu, ki je konec maja, ko so nujno sejo začeli, stanje v policiji predstavil kot zaskrbljujoče, pa je dejal: "Izkoristili so vas za politične namene". "Sindikalni boj za boljše delovne pogoje policistov je sicer upravičen, toda odbor za notranjo politiko ni prostor za socialni dialog, ampak za politično debato," je poudaril.

Podobno sta opozorila Jani Möderndorfer iz SMC in Marko Bandelli iz SAB. "Treba je ločiti, kaj je sindikalni boj in kaj je schengenska meja," je pozval Möderndorfer. Predrag Baković iz SD pa je menil, da morata sindikat in ministrstvo za notranje zadeve razrešiti medsebojne probleme. "Vse ostalo pa je korektno in se dela dobro," je ocenil.

Predsednik odbora Černač bo datum nadaljevanja nujne seje še sporočil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar vec
    vec 23:51 12.junij 2019.

    v bistvu imajo prav, kdor se ne strinja, naj si pogleda Danski dokumentarec ki so ga predvajali kdo bi si mislil celo na RTV slovenija, kak teden dva nazaj, naslov je ZA TANČICO MOŠEJ, to poglejte in takoj vam bo ...prikaži večo jasno. Mi domačini smo KUFAR, oni ne jebejeo ne naših zakonov ne prava, gre se samo da pride do kritićne točke, da jih je več kot nas, kar bo itak prej kot v 10 letih ob tem tempu, 50-100 dnevno v SLO samo. Potem bodo enostavno prevzeli, vsaj tak je očitno plan. pa btw,

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:00 11.junij 2019.

    LMŠ: "Sistem (puščanja migrantov v Slovenijo, kjer povzročajo fizikalno kot tudi denarno škodo v zameno za cekinčke iz ZNa, kjer lahko nemoteno zaslužimo še z belim blagom, tiste, ki opozarjajo pa šikaniramo s cenzuro, politično korektnostjo in pomirjanjem množice z lažmi) deluje"

  • tomaz 20:07 11.junij 2019.

    Černaćev šov za TV...drugo dejanje....se nadaljuje prihodnjič