Slovenija
14 ogledov

SDS in Zares za črtanje predloga

cd Žurnal24 main
Danes na seji odbora državnega zbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje tudi o t. i. piratskem členu. Stranki SDS in Zares vložili amandma, naj se novela črta iz predloga zakona.

Danes bo na seji odbora državnega zbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje beseda tekla tudi o noveli kazenskega zakonika oziroma kompromisnem besedilu t. i. piratskega člena.

Ko so nam sporočili z ministrstva za pravosodje, sta stranki SDS in Zares že vložili amandma, po katerem naj bi se sprememba 148. člena KZ-1 črtala iz predloga novele KZ-1B. Šele na sami seji bo znano, "kako bodo o vloženem amandmaju odločili poslanci ter ali bodo poslanci na sami seji vložili kakšen amandma odbora".

ZPS nasprotuje spremembi

Predlagani spremembi 148. člena kazenskega zakonika nasprotuje tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Zahtevajo namreč uravnotežen sistem avtorskih pravic in pravic potrošnikov njihovih del.

"Avtorsko pravo bi moralo vzpodbujati kreativnost in inovativnost v korist vse družbe, moralo bi zagotavljati avtorjem primerno plačilo za uporabo njihovih del in hkrati omogočati razvoj novih načinov izmenjave znanja in idej. Očitno pa je, da si velike korporacije, ki obvladujejo glasbeni in filmski trg ter digitalno tehnologijo, želijo s prekomernim zaostrovanjem pogojev uporabe avtorsko zaščitenih del pridobiti še večje dobičke," menijo na ZPS.

Po mnenju ZPS uspešno skrivajo svoje cilje za sklicevanjem na varstvo interesov avtorjev teh del. "Tako namenoma pretiravajo s trditvami, da zaradi nedovoljene uporabe nastaja ogromna gospodarska škoda, čeprav analize tega ne potrjujejo."

Zato predlagajo, da se 148. člen slovenskega kazenskega zakonika ne spremeni, ampak pozivajo državo, da se na ravni EU dejavno vključi v posodabljanje sistema avtorskih in drugih pravic intelektualne lastnine v korist vse družbe, so še zapisali na svoji spletni strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.