Slovenija
19 ogledov

SDS: iz krize s pravičnimi ukrepi

Janez Janša Saša Despot
V SDS so vsem članom ekonomsko-socialnega sveta poslali predlog novega socialnega in medgeneracijskega dogovora z naslovom Pogodba za Slovenijo. Ukrepi, ki morajo Slovenijo popeljati iz krize, morajo biti pravični, zato sta socialni in medgeneracijski dialog pred tem nujna, je poudaril predsednik SDS Janez Janša.

SDS med drugim predlaga, da se takoj po volitvah ekonomsko-socialni svet posveti pripravam tega dogovora. Kot je pojasnil Janša, namreč izhajajo iz prepričanja, da lahko vse tiste ukrepe, ki so v Sloveniji potrebni v prihodnjem mandatu in zadevajo vse generacije, uspešno uskladijo in sprejmejo samo, če bo pred tem reafirmiran socialni dialog ter če k temu dialogu pritegnejo tudi mlade in upokojene generacije.

Evropsko in tudi širše okolje razvitega sveta po njegovih navedbah ponovno prihajata v krizne razmere, v stanje, iz katerega Slovenija po letih krize niti še ni izšla.

"Slovenija bo toliko bolj pripravljena na te težave, ki prihajajo od zunaj, kolikor bolj bo socialno povezana ter politično in medgeneracijsko enotna v teh izzivih," je poudaril Janša. Slovenija bo po njegovih besedah morala tudi nujno prispevati k reševanju težav v EU. "Če želimo biti pri tem uspešni, moramo sposobnost reševanja težav najprej pokazati doma," je dejal.

Strnili sedem področij

Kot je pojasnila namestnica predsednice odbora za delo, družino in socialne zadeve pri strokovnem svetu SDS Romana Tomc, je ta dokument nadaljevanje njihovega srečanja z gospodarstveniki na Brdu in s sindikati v Mariboru.

Teme v dokumentu so strnili v sedem področij – javnofinančni okvir, učinkovita in ekonomična državna in javna uprava, trajnostno naravnan gospodarski razvoj, trg dela in zaposlovanje, plačna politika, znanje kot temelj razvoja in socialna politika po meri ljudi. Kot pravi Tomčeva, bi bilo po njihovem mnenju ta sporazum primerno skleniti za prihodnji dve leti.

Po besedah predsednika odbora SDS za razvoj Žige Turka začenjajo tako uresničevati svoj program, zapisan v ukrepih, ki jih bodo naredili v prvih stotih dneh, čeprav teh sto dni še niti ne teče.

Komentarjev 1
  • peterpan 15:31 01.december 2011.

    Cala, Trinchetto! (italijanska ponarodela fraza - Ne "lupaj"!)