Slovenija
48 ogledov

SDS na aktualne teme

sds logo
1/3
Žurnal24 main
Kot je bilo napovedano, SDS se je ob 9. uri odzvala na aktualno dogajanje v državi. Ravno ob 9. uri jih je na pogovore povabil tudi najverjetnejši mandatar, Miro Cerar.

Na tiskovni konferenci je podpredsednica stranke Alenka Jeraj poudarila, da Slovenija ni v normalnih razmerah, tudi če bi to nekateri radi dokazali. "Na evropskih volitvah smo bili najboljši, potem pa tik pred predčasnimi volitvami Janeza Janšo poslali v zapor. Če bi sodišča delala, kot je treba, te sodbe ne bi bilo," poudarja Jerajeva in še enkrat dodaja, da so bile volitve nelegitimne in nepravične. SDS pri tem izpostavlja Boruta Pahorja, Vlasto Nüssdorfer, Mira Cerarja, od vseh pričakuje, da se do omenjenega opredelijo. "Protest pred sodiščem je v demokraciji nekaj normalnega. Očitno imajo nekateri težave z demokracijo."

SDS se sprašuje, zakaj se novoizvoljeni poslanci nočejo zavedati, da ne bodo odvzeli mandata Janezu Janši. "Če bi vrhovno sodišče delalo, kot je treba, vprašanje o njegovem mandatu niti ne bi bilo vprašanje!"

Zarota vseh strank

Jože Tanko poudarja, da sta Janez Janša in SDS talca. "Privilegiranim monopolom se popušča brez nadzora, le SDS si je upala zarezati vanje. Potem pa sta bila stranka in Janez Janša diskreditirana z Janševim odhodom v zapor," poudarja Tanko. Dodaja, da nobeno sodišče naloge ni opravilo in da je zmagal režimski kandidat Cerar. SDS poudarja, da se zaradi neodločanja v razumnem roku dela krivica. "Zdaj pa se to seli še v državni zbor. Nakazujejo se še težave s potrjevanjem mandata. Nekatere poslanske skupine z Vebrom na čelu ne skrivajo, da bi ga Janši radi odvzeli," meni Tanko.

Poudarja, da čeprav je Janševa kandidatura prestala vse formalne preverbe, se njegov mandat postavlja pod vprašaj, kar da ni v skladu z ustavo. "V to je vključena tudi zakonodajno - pravna služba državnega zbora. V to je vpletena generalna sekretarka državnega zbora in sedanja informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je delovala skrajno radikalno proti SDS in to bi najbrž na novi funkciji le še nadaljevala.

Glede evropskega komisarja

Tudi Zvonko Černač izpostavlja skrb nad političnim dogajanjem. SDS skrbi igranje okoli predloga za evropskega komisarja. "V ospredju niso interesi države, pač pa osebni interesi zaradi dobro plačane službe," meni Černač in dodaja, da mediji o tem ne poročajo primerno. Meni, da če bi bili v ospredju interesi države, na seznamu ne bi bilo Alenke Bratušek, ki da je državo pripeljala na rob bankrota. "Samopredlagateljstvo gospe torej, zaradi katere smo šli na predčasne volitve in ki je izgubila tudi evropske volitve. Njena edina referenca je, da je ženska," izpostavlja Černač in dodaja, da bi bilo najslabše, če bi bilo predlogov za komisarja več.

Meni, da ni nobenega razloga, da bi bila Slovenija manj suverena od ostalih držav in da bi morali predlagati žensko samo zato, da bi evropska komisija zadostila zahtevam evropskega parlamenta. Odzvali so se tudi na predlog stranke SMC, ki predlaga dosedanjega komisarja Janeza Potočnika. "Predlog kaže na kadrovsko šibkost stranke, kar ni dobra popotnica za državo. Kaj bo šele z imeni za ostale funkcije v državi!"

Ob več kandidatih za mesto komisarja SDS meni, da to kaže na šibkost države in njeno nesuverenost. "Slovenija premore dobre kandidate, le pokopano vlado Alenke Bratušek in bodočo vlado Mira Cerarja ti kandidati ne zanimajo. Mi danes spet predlagamo, kar nam lahko povrne kredibilnost: Milana Zvera." Černač izpostavlja, da gre za strpnega in povezovalnega človeka s političnimi referencami, saj je bil Zver minister in evropski poslanec. "Predlog je legitimen. Volitve v evropski parlament so bile - za razliko od predčasnih - legitimne. SDS je zmagala, Zver pa dobil največ glasov. Ljudje so mu torej dali mandat."  V SDS menijo, da bi bila tudi podpora novega predsednika komisije gotova, ker gre za isto družino političnih strank. "Doslej so to kandidaturo vsi prezrli. Če ne bo kandidat, bo to le zato, ker je član SDS. V ospredju torej ne bodo interesi države, pač pa osebni interesi."

SDS že ve, kaj so problemi nove vlade

V SDS so se danes odzvali tudi na aktualno dogajanje okrog koalicijskih pogajanj. Izpostavljajo, da mora do vlade priti čim prej. "Vlada Alenke Bratušek je v zelo slabi kondiciji. Sredi leta smo, izvrševanje proračuna pa je ustavljeno. Mislili smo, da se tega Miro Cerar zaveda. Nobenega razloga ni, da vlada glede na rezultat volitev najkasneje do konca avgusta ne bi bila setavljena. Sodeč po mencanju se to ne bo zgodilo," poudarja Černač, ki se ob tem spomni, da smo leta 2011 vlado dobili v dveh mesecih. SDS meni, da je programska ponudba SMC prešibka in nedodelana. Skrbi jih usmeritev, ki pomeni odstopanje od tistega, kar bi bilo treba storiti in pomeni nadaljevanje politike zadolževanja Alenke Bratušek. "To pa pomeni bankrot. Pomeni nove davke, tudi davek na nepremičnine. Ob tem pa ni nobenih ukrepov za zagon gospodarstva in za zagotovitev novih delovnih mest," poudarja Černač.

O Cerarjevem povabilu na pogovore

Težava SMC, ki jo bo po mnenju SDS spremljala ves mandat, je vprašanje legitimnosti. "SDS bo delovala, kot je napovedala. Odgovorna bo do ljudi in do države." Černač pri tem izpostavi, da ne bodo pristali na vabilo, ki ne spoštuje partnerja. Po njihovem mnenju na nespoštovanje kaže dejstvo, da vabilo nima naslovnika in ne podpisnika.

Černač se še enkrat povrne k Janševemu mandatu. "Če nam je v interesu država in prihodnost, se nelegitimnost ne sme nadaljevati. Vsi mandati morajo biti potrjeni, ker ni zadržkov, da se to ne bi zgodilo. V SDS zahtevamo javno opredelitev SMC do kršitev pravnega reda in omogočiti vsem 90-im poslancem nemoteno delo. Nobenega mandata ni mogoče odvzeti, še posebej ne tistega, za katerim je največ glasov." Izpostavi še, da je Janez Janša državljan, ki se najbolj drži pravil države. "Kljub 170 postopkom, sproženih zoper njega v 20-ih letih, je vse obveznosti izpolnil in to bo počel tudi v bodoče."

Jože Tanko doda, da je pomislek, da so službe državnega zbora vključene v pripravo scenarija za odvzem mandata Janezu Janši, razvidna iz odgovorov, ki so jih dobili na pripravljanem sestanku.

Komentarjev 52
  • pjosko 01:28 08.avgust 2014.

    100% , in ne sam to...tudi heroj je.....ni se on zastojn boril.....za sds se je boril...ni se on zastojn boril.....postal je eselo..HEROJ!!!lalalalalala HEROJ!!!

  • pjosko 01:26 08.avgust 2014.

    ti trije?neves al se delajo al so....resno...in ostali tudi..irglova se kar neki smeji tja u tri dni..k d je mal pr**knena...treba narest eno video spl. stran z njihovimidnevnimi prispevki k to bo po dolgem casu spet tisti ...prikaži več cisti pristen crni humor kot v najboljsih letih slo. filma.

  • c1305166 08:31 01.avgust 2014.

    Obnaša se že tako. Vi ste pa njegovi podložniki.