Slovenija
25 ogledov

SDS nad dimnikarje

(Foto: IFP) Žurnal24 main
Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje Odbora za okolje in prostor, na kateri bodo opravili temeljito razpravo o vseh nepravilnostih pri izvajanju dimnikarskih storitev v Sloveniji.

Koncesijski sistem na področju izvajanja dimnikarskih storitev, na katerega smo prešli leta 2004, se je po mnenju SDS do danes izkazal za premalo domišljenega in sistemsko nedodelanega.

"Številni indici kažejo celo na to, da je bila spremenjena zakonodaja narejena predvsem zato, da so si v Sloveniji lahko nekatera velika dimnikarska podjetja zagotovila monopol nad izvajanjem dimnikarskih storitev, pri tem pa pahnili na stotine malih dimnikarskih podjetnikov - mojstrov v propad skupaj z njihovimi družinami," so v sporočilu za javnost zapisali v SDS. Nujna seja bi po njihovem mnenju lahko tudi dodatno razkrila številne anomalije, ki so bile do sedaj še nepoznane.

"Strokovnega ali inšpekcijskega nadzora nad opravljanjem dimnikarskih storitev do konca leta 2010 sploh ni bilo, z dvema zaposlenima za področje nadzora pa ne moremo pričakovati, da se bo stanje kakorkoli izboljšalo," so v SDS zapisali v zahtevi za nujno sejo odbora.

Prevare in korupcija
Velika dimnikarska podjetja so prišla do koncesij tudi s prevarami, pravijo v SDS, saj obstajajo verodostojni dokazi, da so v svojih prijavah na razpis navajali neresnične podatke o številu zaposlenih dimnikarjev in je šlo celo za veriženje kadrov.

Eni in isti dimnikarji so bili v času prijave na razpis najprej za nekaj dni zaposleni pri enem podjetju, potem pa so se prezaposlili v drugo podjetje, ki je bilo še v postopku za pridobitev koncesije, trdijo in dodajajo, da je očitno morala biti v teh primerih prisotna tudi korupcija, ker je veliko takšnih prijav dobila tudi protikorupcijska komisija, ki je nekaj prijav predala v nadaljnjo obravnavo tudi policiji in tožilstvu.

V SDS ugotavljajo, da veliko podatkov nakazuje, da je v Sloveniji kaotično stanje na področju izvajanja dimnikarskih storitev, in sicer izključno zaradi nedelovanja pristojnih ustanov, predvsem pa ministrstva za okolje in prostor.

"Koncesije, ki so bile podeljene s strani Vlade RS, so bile očitno že vnaprej dogovorjene med uradniki na MOP in 'velikimi' dimnikarskimi podjetji, saj so pogosto dobivala koncesijo celo podjetja, ki sploh niso imela zadostnega števila zaposlenih dimnikarjev ali pa so podatke prikazovali lažno," so v obrazložitvi navedli v SDS.

"Ljudje nas ne spustijo zraven," pa pravijo nekateri dimnikarji. Več v članku, kjer si lahko preberete tudi, zakaj je nujno čiščenje dimnikov.

Neupravičeni stroški, trpijo uporabniki
"Negativne posledice monopolizacije dimnikarskih storitev pa seveda najbolj občutijo uporabniki dimnikarskih storitev, saj so ravno oni tarča nepravilnega zaračunavanja dimnikarskih storitev in tudi zaračunavanja storitev, ki sploh niso bile opravljene. Uporabnikom se s strani nekaterih dimnikarskih podjetij v nasprotju z vladno uredbo neupravičeno zaračunavajo celo potni stroški dimnikarja. So primeri, ko je dimnikar na primer v večstanovanjskem bloku vsaki stranki posebej zaračunal potne stroške in še to neupravičeno, čeprav je imel do takšnega objekta samo eno vožnjo," so še zapisali v zahtevi za nujno sejo.

SDS predlaga, da odbor sprejme sklep, s katerim okoljskemu ministrstvu predlaga, da v najkrajšem času okrepi strokovni nadzor nad izvajanjem dimnikarskih storitev in da v roku šestih mesecev pripravi poročilo o opravljenih nadzorih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.