Slovenija
16 ogledov

"SDS naj ponudi novega mandatarja"

slovenija 25.01.12, Gregor Virant, Radovan Zerjav, Janez Jansa, Ljudmila Novak, Anže Petkovšek
Usoda koalicije bo bolj znana po jutrišnjem svetu Državljanske liste.

Dan pred sejo sveta DL, ki se bo odločala o nadaljnjem delovanju v vladi, so odprte vse možnosti, pravi vodja poslanske skupine Rihard Braniselj. V stranki so sicer na čelu s predsednikom Gregorjem Virantom z izjavami zadržani. Če pa se špekulira o najverjetnejši odločitvi sveta, bi si po besedah Branislja želeli, da SDS ponudi novega mandatarja.

Braniselj "glede na izjemno težko odločitev, ki je pred svetom DL", v soboto pričakuje dolgotrajno, vsebinsko in državotvorno odločitev. Ob tem ocenjuje, da je stranka trdna.

Bližnje usodi koalicije po jutrišnjem svetu DL

Po ugotovitvah protikorupcijske komisije glede premoženja predsednika vlade Janeza Janše in prvaka PS Zorana Jankovića je na kocki tudi usoda koalicije. Virant je namreč tako Jankovića kot Janšo pozval k odstopu s funkcij, vendar sta oba dobila zaupanje v stranki in tega nista storila. Do obeh je bil oster tudi predsednik SLS Radovan Žerjav, vendar se je stranka z odločitvijo glede nadaljnjega sodelovanja v vladi odločila počakati nekaj dni.

Usodo koalicije bo tako nakazala odločitev sveta DL v soboto. V javnosti se preigravajo različni možni scenariji, tako možnost predčasnih volitev kot tehnična vlada, čeprav ta postaja vse manj verjetna. Nekateri se nagibajo k temu, da bi SDS pozvali k vnovičnemu razmisleku in predlagali, naj za obstoječo koalicijo predlaga nekoga drugega za mandatarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.