Slovenija
5 ogledov

SDS neuspešen z ugovori

Dvig fiksnih plač sodnikov po Virantovem mnenju ustvarja nova nesorazmerja, zlas Žurnal24 main
Volilna komisija 3. volilne enote Ljubljana Center je zavrnila ugovore treh volivcev in tudi ugovor, ki so ga podali predstavniki liste kandidatov SDS. "Če bo treba, bomo šli na sodišče," pravi Gregor Virant.
 

Iz tujine 8316 glasovnic

Državna volilna komisija (DVK) je do danes iz tujine prejela 8316 glasovnic, kar je 262 glasovnic več glede na četrtek. Okrajne volilne komisije bodo zasedale v ponedeljek po 12. uri.

Čeprav so za posamezna volišča ugotovili nekatere nepravilnosti, te niso takšne, da bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, je povedala predsednica komisije Martina Erzin. Po besedah Erzinove kot v četrtek, ko so že zavrnili štiri ugovore volivcev, pri glasovanju tudi danes niso bili soglasni, zato je odločil glas predsednice. Komisija bo sedaj izdelala odločbe, ki jih bodo po pošti vročili vlagateljem ugovorov. V četrtek je ugovor predstavnika liste kandidatov SDS s podobno obrazložitvijo zavrnila tudi volilna komisija 4. volilne enote s sedežem v Ljubljani Bežigrad. Pred tem so v SDS pojasnili, da so ugovor podali, ker nekateri volilni odbori od volivcev niso zahtevali oziroma jim omogočili lastnoročnega podpisa v volilni imenik pred prejemom volilnega gradiva, kot to določa zakon.

SDS razmišlja o sodni poti
SDS zahteva, naj se tisti del nedeljskih volitev, ki je bil izveden na skupno 53 voliščih v obeh volilnih enotah, kjer naj bi prihajalo do nepravilnosti, ponovi. Pri tem bo očitno dosleden, saj je kandidat za poslanca SDS Gregor Virant poudaril, da bo stranka šla na sodišče, če bo volilna komisija ugovor zavrnila z interpretacijo, s katero se ne bodo strinjali.

V četrtek so volilne komisije volilnih enot zavrnile 13 od 17 vloženih ugovorov na izvedbo volitev. V določenih primerih so nepravilnosti res ugotovile, a dodale, da nepravilnosti nimajo takšnega obsega, da bi opravičevale ponovitev volitev. V volilni enoti Postojna so zavrnili štiri ugovore volivcev, v volilni enoti Ljubljana Center sedem ugovorov volivcev in ugovor stranke SDS, v volilni enoti Ljubljana Bežigrad po en ugovor stranke SDS in stranke SSN ter dva ugovora volivcev, v volilni enoti Maribor ugovor volivca ter v volilni enoti za poslanca madžarske manjšine ugovor kandidata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.