Slovenija
35 ogledov

SDS oblikoval vlado v senci, v njej tudi Aleš Hojs

Slovenija 09.02.12, Ales Hojs, Kandidat za minstra za obrambo, foto: Benjamin Ko Benjamin Kovač
Izvršilni odbor SDS je oblikoval svojo vlado v senci. Za predsednika odbora za obrambo v strokovnem svetu so imenovali Aleša Hojsa, sicer člana NSi.

Kot so sporočili iz SDS, je izvršilni odbor na zadnji seji imenoval nov strokovni svet, katerega mandat bo trajal do naslednjih državnozborskih volitev.

Strokovni svet preučuje strokovna vprašanja, akte, predloge zakonov, novel in drugih dokumentov, ki jih sprejemajo posamezna ministrstva, vlada in parlament. Poleg tega oblikuje stališča, daje pobude, predloge in mnenja izvršilnemu odboru, poslanski skupini SDS ter drugim funkcionarjem iz vrst SDS.

Predsednik strokovnega sveta je predsednik SDS Janez Janša, med predsedniki posameznih odborov pa so nekateri nekdanji ministri Janševe vlade, denimo Vinko Gorenak, Andrej Vizjak in Milan Zver. Med njimi pa je tudi Aleš Hojs, ki je postal minister za obrambo v senci oziroma predsednik odbora za obrambo strokovnega sveta SDS.

Hojs ne bo iztopil iz NSi

Hojs je sicer član NSi, bil je tudi podpredsednik te stranke, na zadnjem kongresu pa se je s predsednico Ljudmilo Novak pomeril v boju za predsedniško mesto. Na tem kongresu so se namreč pokazala nasprotja med zagovorniki vidnejšega odmika od politike SDS, ki so ga izpostavljali podporniki Novakove, in tistimi, ki so bili bolj naklonjeni Janezu Janši, česar ni skrival Hojs.

V NSi so za pojasnili, da imajo svojo Ekipo za prihodnost, "očitno pa SDS nima dovolj svojih kadrov in zato potrebuje člane NSi". Dodali so, da je sodelovanje v strokovnem svetu SDS Hojsova osebna in svobodna odločitev, "ki pa na nadaljnjo odgovorno politiko NSi za zdravo prihodnost vseh državljank in državljanov ne bo vplivala".

Po njihovem mnenju bi bila sicer normalna pot, da bi Hojs, preden se je odločil za včlanitev v strokovni svet SDS, najprej izstopil iz NSi.

Kot je pojasnil Hojs, pa ostaja član NSi. Po njegovih besedah po statutih obeh strank sodelovanje v odborih strokovnega sveta ni vezano na članstvo v stranki. Ker je imela tudi NSi možnost, da ga povabi k sodelovanju v odboru za obrambo, a tega ni storila, pa tudi ne pričakuje nobene hude krvi v stranki zaradi svojega sodelovanja s SDS.

V NSi na to odgovarjajo, da so Hojsu ponudili vodenje odbora za infrastrukturo v njihovem strokovnem svetu, a ga je zavrnil.

Hojs še pravil, da je do sodelovanja prišlo na povabilo predsednika SDS in strokovnega sveta Janeza Janše. Da povabilo sprejme, pa se je odločil med drugim zato, ker je "bilo v javnosti ocenjeno, da sem dobro vodil ministrstvo za obrambo". "Je pa to ena od potez, ki kažejo mojo politično usmeritev in vseskozi zagovarjajo tesnejše sodelovanje med strankama NSi in SDS," je dodal.

V NSi zavrnili Janševo ponudbo

Pred časom so sicer v SDS Novi Sloveniji predlagali skupno oblikovanje vlade v senci. A so v NSi ponudbo zavrnili ter SDS odgovorili, da bodo ohranili samostojnost, saj morajo imeti volivci na volitvah možnost izbire med različnimi programi in različnimi strankami.

Komentarjev 15
  • dragec 11:48 13.julij 2015.

    kaj slovenska pička ner odi - to desno-cerkveno gnjido od Hojsa

  • h3o 15:15 12.julij 2015.

    bravo JJ, sedaj so kommiji onemogočeni, sistematično se jih je potrebno lotiti

  • dragec 09:28 12.julij 2015.

    zato plešastega niti ni v parlamentu (plačo za neprihajanje v službo pa dobi).Jebemti to državno -javno upravo in parlament