Slovenija
18 ogledov

SDS: ''Od medalj se žal ne da živeti''

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
V SDS zaskrbljeni zaradi vse slabšega odnosa do slovenske vojske. Ukrepanje ob naravnih katastrofah neusklajeno, nepopolno in nepravočasno. Vse več nezadovoljnih vojakov.

V SDS so zaskrbljeni zaradi vse slabšega splošnega odnosa do slovenske vojske, ''kar je posledica sistematičnega krčenja programov opremljanja in usposabljanja Slovenske vojske (SV) ter predvsem neustrezne kadrovske politike obrambnega ministrstva in Vlade Republike Slovenije, kar je bil tudi cilj aktualne koalicije v iztekajočem se letu,'' so v sporočilu za javnost zapisali v Odboru za obrambo pri Strokovnem svetu SDS.

Opozarjali na nepravilnosti, naleteli na gluha ušesa
Poteze obrambnega ministrstva so bile nesprejemljive in slabo umišljene, menijo v odboru, dlje časa so opozarjali tudi na nevarnost pešanja obrambne moči Slovenije in o tem sproti obveščali slovensko javnost. Tudi glede obravnave stanja na področju zaščite in reševanja so opozarjali že davno prej, preden je prišlo do do katastrofalnih poplav. ''Žal so naše ocene in predlogi naleteli pri tej vladi in obrambnem ministrstvu na gluha ušesa,'' menijo v Odboru.

''Priprave in delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami se žal tam, kjer je to najbolj potrebno – na  občinskem nivoju – ne izvajajo ustrezno. Tudi zaradi slabe koordinacije pri zagotavljanju sredstev in strokovnih kadrov ne moremo govoriti o kvalitetnem in strokovnem delovanju sistema zaščite, reševanja in pomoči,'' so prepričani v SDS.

Ukrepanje neusklajeno, vojaki nezadovoljni
V SDS ugotavljajo, da je ob naravnih katastrofah ukrepanje neusklajeno, nepopolno in tudi nepravočasno, kar je po njihovem med drugim tudi posledica neurejenega področja alarmiranja in aktiviranja pristojnih služb.

Tudi nezadovoljstva med pripadniki SV je vse več, ugotavljajo v SDS. ''Moteč sistem napredovanj nima veliko skupnega z obljubljenim učinkovitim kariernim sistemom,'' so zapisali.
 
Samo od medalj se žal na da živeti
Vojake ob vračanju z misij večkrat doleti ''grenko razočaranje, da njihova domovina ni sposobna ne organizirati in ne plačati njihove vrnitve v domovino", so še prepričani v SDS. ''Večtedensko mučno čakanje na prevoz domov povzroča nezadovoljstvo, stres, jezo. In nemoč. In takrat tudi zbledi lesk sleherne medalje,'' še menijo v SDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.