Slovenija
34 ogledov

SDS: Odškodnine izbrisanim naj plača tranzicijska levica

Vinko Gorenak Saša Despot
Po mnenju SDS bi morali odškodnine izbrisanim plačati tisti, ki so trdili, da jih ne bo. Na notranjem ministrstvu potekal sestanek.

"Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru Kurić in drugi proti Sloveniji pretekli teden prisodilo visoke odškodnine tako imenovanim izbrisanim. Leta smo poslušali izjave tranzicijske levice, da odškodnin ne bo," trdijo pri SDS.

Opozarjajo, da so pripravili zakon, s katerim bi zagotovili individualno obravnavo izbrisanih in je izključeval pravico do odškodnine. "Tranzicijska levica ustavnega zakona nikoli ni podprla, češ da odškodnin ne bo," so zapisali. 

Na svoji spletni strani je stranka še zbrala izjave iz vrst LDS, SD, Zaresa, TRS, izbrisanih ter izjavi nekdanjega predsednika republike Milana Kučana in sedanjega predsednika Danila Türka.

 

"Kjer ni, še vojska ne vzame"


"Toda že star ljudski pregovor pravi, da tam, kjer ni, še vojska ne vzame. In v proračunu denarja preprosto ni. Tisto malo, kar ga pač še je, pa kaže najprej nameniti tistim, ki že živijo na robu preživetja, šele potem pa kaže izločiti vse špekulante. Posameznike, ki jim je bila krivica eventualno storjena, pa obravnavati individualno ob neprestanem upoštevanju stanja v državnem proračunu," pa je že včeraj na svojem blogu zapisal notranji minister Vinko Gorenak in poudaril, da so v SDS od leta 1999 zagovarjali stališče, da gre "pri večini za špekulante in nič drugega, da pa so bile posameznikom narejene krivice, ki jih je treba popraviti, tudi materialno".

Tiho za javnost

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) je danes na temo razsodbe sodišča v primeru izbrisanih potekal sestanek, vendar so z informacijami o vsebini zelo skopi.

"Danes so se srečali predstavniki MNZ, ministrstva za pravosodje in javno upravo ter Državnega pravobranilstva RS, sestanek je potekal na strokovni ravni. O njegovi vsebini, kakor tudi o vsebini prihodnjih srečanj, ne bomo obveščali javnosti, dokler Vlada RS ne bo sprejela odločitve o rešitvi tega vprašanja," so sporočili z ministrstva.

Komentarjev 12
  • Senior 16:58 09.julij 2012.

    Naj se plača z denarjem iz orožarske afere.JJ je bil kapo.

  • millenium 22:46 02.julij 2012.

    ...duhovito... in ne bi bilo napačno :)

  • Stolp 22:42 02.julij 2012.

    @Hren Roman: na evropsko sodišče ne moreš tožiti dokler ne izčrpaš pravnih sredstev v domovini.