Slovenija
9 ogledov

SDS: Odstranite cestninske!

Cestninska_postaja_BOBO1 Žurnal24 main
SDS predlaga odstranitev cestninskih postaj, namenjenih voznikom, ki uporabljajo vinjete. Deli, potrebni za cestninjenje tovornih vozil, bi ostali.

SDS je v obravnavo vložila dopolnilo zakona o javnih cestah, s katerim bi Družbo za avtoceste v RS zavezali k odstranitvi delov cestninskih postaj, namenjenih voznikom, ki uporabljajo vinjete. "Tako bomo dosegli osnovni namen uvedbe vinjet, da ne bo več prihajalo do zastojev in bo prost prometni tok," je na današnji novinarski konferenci povedal Andrej Vizjak.

Prednosti odstranitev cestninskih postaj bi bilo po njegovih besedah več: ne bi prihajalo do nepotrebnega zaviranja in pospeševanja vozil ter s tem nepotrebne porabe goriva in onesnaževanja okolja, varnost cestnega prometa bi bila večja, nejevolje ljudi in zmedenosti tujcev pa bi bilo manj. Stroški, ki bi nastali zaradi odstranitve, naj bi bili v primerjavi s pozitivnimi učinki predloga po mnenju predlagatelja "sprejemljivi".

Dars sicer napoveduje odstranitev cestninskih postaj po uvedbi elektronskega cestninjenja za tovornjake, kar naj bi se zgodilo leta 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.