Slovenija
46 ogledov

SDS-ova stojnica ni bila agitacija

1/3
Žurnal24 main
SDS je pred grosupeljskim voliščem včeraj postavila stojnico, ki so jo po opozorilu umaknili. Ukrepov ni bilo, saj ni bilo uradne prijave. SDS: Zakaj se že dva dneva ukvarjate s tem?

"Sploh ne razumem, zakaj se že dva dneva ukvarjate s tem. Raje poglejte na vladno stran, kaj oni tam delajo in se posvetite vsebini," je na vprašanje, kako v SDS komentirajo postavitev stojnice ob včerajšnjem predčasnem glasovanju na referendumu o arbitražnem sporazumu, odgovorila glavna piarovka Katarina Culiberg.

Pojasnila je, da s sedeža stranke ni prišel noben ukaz o odstranitvi stojnice. "Oprostite, ampak res ne vem, kaj vse se dogaja na lokalni ravni. Mi o tem nismo dobili nobenega obvestila, razen od vas," je pojasnila Culibergova.

Po nekaj urah pobrali šila in kopita
Po besedah Andreja Strune, tajnika grosupeljske okrajne volilne komisije, je SDS stojnico pred stavbo upravne enote postavila včeraj okoli 12. ure. "Jaz sem jih opozoril že pred tem, stojnico pa so potem umaknili sami okoli 16. ure, še preden je predsednica izdala uradno odločbo, naj jo umaknejo," pojasnjuje Struna. Sprva so jo postavili na vhod, po opozorilu pa so se prestavili na vogal, razlaga.

SDS je sicer pridobila dovoljenje občine za njeno postavitev, sporno pa je, tako Struna, da je v stavbi, na dvorišču katere je stala stojnica, tudi volišče. Zakon o volitvah v državni zbor namreč določa: "Za volišče se šteje zgradba, v kateri se glasuje, dvorišče te zgradbe in določen prostor okrog zgradbe," in še "Na dan glasovanja je prepovedana vsaka agitacija na volišču".

Danes do 17. ure lahko predčasno oddajo svoj glas tisti, ki se ne bodo mogli udeležiti nedeljskega referendumskega glasovanja.

Volivec lahko glasuje na volišču na upravni enoti, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče, s seboj pa mora imeti osebni dokument.

Kontaktirali so Državno volilno komisijo (DVK), kjer so jim svetovali, naj predsednica okrajne volilne komisije ukrepa, kar so z izdajo odločbe tudi storili, še dodaja Struna.

Dvoumna zakonodaja

Kot je pojasnil tajnik DVK Marko Golobič, SDS načeloma ni storila ničesar narobe, saj so imeli dovoljenje občine. Izpostavil pa je sivo liso zakonodaje, saj ta po eni strani prepoveduje "agitiranje volivcev" na dan glasovanja, po drugi strani pa zakon dopušča, da volilna kampanja lahko poteka do začetka predvolilnega molka.

"V takih primerih se poskuša najti neko razumno rešitev, ki ne onemogoča volivcem dostopa do volišča in ki ne krati pravic izvajalca kampanje," je pojasnil Golobič. Ponavadi se zahteva umaknitev stojnice toliko stran, da ne ovira dostopa do volišča, oziroma da volivcem ni treba iti mimo nje.

Prijavi lahko volivec ali lokalna volilna komisija
Za izrekanje ukrepov po Golobičevih besedah DVK ni pristojna. Volivec lahko poda prijavo na volilni inšpektorat, ki je pristojen za izrekanje glob v primeru agitacij na volišču, prijavo pa lahko poda tudi lokalna volilna komisija. DVK ni predlagatelj ukrepov, lahko pa deluje na podlagi formalnega ugovora zoper delo volilnega ugovora, pojasnjuje Golobič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.