Slovenija
16 ogledov

SDS-ovi obračuni prek Twitterja

SDS na Twitterju
1/9
Reševalni pas/Twitter
Twitter. Med političnimi strankami je v komuniciranju najbolj dejavna SDS, ki z ostrimi besedami ne skopari. "To je nenavaden način komunikacije. Kaže na neko občutljivost, zamero," ocenjuje Marko Milosavljevič.

Komunikacija na Twitterju. "Kakšna škodoželjnost za časopis v katoliški lasti," je bil odziv SDS-a na naš včerajšnji zapis Zurnala24.si, kjer smo predstavili zgolj dejstvo: "Patria: že sedijo na zatožnih klopeh." Naslov članka je bil Politično-tožilski konstrukt, kar so besede prvaka te stranke, Janeza Janše.

Zbrali smo nekatere odzive največje opozicijske stranke na zapise v medijih. Med njimi smo našli enega pozitivnega, v katerem je Janša čestital naši novinarki, ker je Žurnal objavil novico, da so mediji po navedbah ameriških depeš v slovenskem prostoru naklonjeni levici. V drugem tvitu sprašujejo, ali je Žurnal začel na cesto metati tudi urednike; neki zapis (tema, obravnavana tudi v drugih medijih) označujejo za bebastega ... Ko jih je bivši predsednik Društva novinarjev Slovenije in urednik Mladine Grega Repovž vprašal, ali je tak nivo komunikacije vse, kar zmorejo, je prejel odgovor: "Ja, pravi se je oglasil. Ste že diplomirali, g. Repovž?" Portalu 24ur.com pa so po objavi novice odpisali, da "POP TV potem škodi državi z vsakimi poročili posebej, tudi če je slučajno verodostojna".

Nenavaden način

"To je nenavaden način komunikacije. Kaže na neko občutljivost, zamero – kar je v komuniciranju, ki bi moralo temeljiti na dolgoročnem odnosu in dolgoročni strategiji, nenavadno. Zakaj so se za to odločili? Ali so tako občutljivi, jezni, jih to tako boli ... Karkoli že je razlog, je takšno kazanje zamerljivosti za resno politično stranko po vsaki teoriji komuniciranja nesmiselno in neproduktivno," nam je te zapise stranke, ki trenutno po javnomnenjskih raziskavah uživa največ podpore med volivci, komentiral Marko Milosavljevič, predstojnik katedre za novinarstvo pri FDV, in dodal: "Naj sami pri sebi ugotovijo, ali si njihovi volivci želijo takšne agresivnosti, 'obračunavanja z nasprotniki', ali pa so dejansko tako jezni."

Kam gre raven komunikacije?

V Sloveniji ni malo posameznikov, ki so del Twitterja že precej dlje kot SDS ali pa naša medijska hiša. Za mnenje, ali je takšna kultura komunikacije politične stranke ustrezni ravni, smo povprašali enega izmed njih – Domna Saviča, sicer tudi sourednika portala E-demokracija.si. "Takoj, ko človek začne spremljati slovenske politike na kateremkoli spletnem kanalu, hitro ugotovi smernice politične spletne komunikacije. Površno, povečini senzacionalistično in namenjeno klasičnim množičnim medijem, ki uživajo v nizkoproračunskem proizvajanju politično-medijskih vsebin. Politiki na spletu mimo kritičnega pogleda medijev iščejo oziroma vzdržujejo svojo bazo podpornikov, večje koristi v smislu nagovarjanja oziroma prepričevanja neodločenih pa od spletnega komuniciranja za zdaj ni."

"Twitter posledica banalizacije političnih debat"

Morda lahko pričakujemo, da se bo raven komunikacije še stopnjevala – posebej pred volitvami. Kot pravi Savič, je ena največjih prednosti spleta in spletnih medijev "avra anonimnosti. Če k temu dodamo še neomejen prostor za komuniciranje sporočil brez kritične interpretacije množičnih medijev, lahko vidimo, zakaj so tako imenovani twitter napadi tako pogosti." Na vprašanje, ali je Twitter primerno okolje za take debate, odgovarja: "Twitter je posledica komercializacije in banalizacije političnih debat v medijskem prostoru. S svojimi 140 znakov dolgimi sporočili seveda ni primeren za pomensko polne debate, je pa privlačen zaradi hitre odzivnosti in ustvarjanja lažne bližine do političnih osebnosti. Pri lažni bližini je uporabnik prepričan, da prejema osebne odgovore politika na svoja vprašanja, čeprav se velikokrat dogaja, da politik sploh ne sodeluje pri komunikaciji oziroma pri njej sodeluje le posredno."

Odgovor stranke, kdo skrbi za zapise na Twitter profilu Janeza Janše in stranke SDS, še pričakujemo.

Komentarjev 8
  • atz3 16:48 06.september 2011.

    a tole, da je resna stranka?!.. skupina infantilcev in pokvarjencev. temu primerno je pač njihovo odzivanje in komuniciranje... na nivoju posebne šole.

  • 1111 16:35 06.september 2011.

    ...hahaha...grims...škoda besed...meni je všeč černač...ta bedak je poln besed...ko usta odpre , laže...kako je tak bedak lahko poslanc? ta gnoj bi moral plačevat nam...

  • 1111 16:22 06.september 2011.

    no dej, kimaj