Slovenija
14 ogledov

SDS: Pahor je zapravljal preveč

Pahor Janša Boštjan Tacol
V SDS poudarjajo, da razlog za finančne težave Slovenije ne leži v v ukrepih Janševe vlade, pač pa izhajajo iz neustreznega odzivanja vlade Boruta Pahorja na gospodarsko in finančno krizo.

Neustreznim odzivom so se pridružili še  preveliko in neprilagojeno trošenje v zadnjih treh letih glede na prihodke ter to, da vlada ni sanirala bančnega sistema, pišejo v SDS.

Številke pravijo nasprotno

Finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič je v soboto ob robu zasedanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu med drugim povedal, da je strukturni oziroma dolgoročni primanjkljaj "nastal z davčno reformo leta 2005 in potem 2007, kar je bilo preveč optimistično zaradi prešibkih finančnih virov za potrebe".

Številke pravijo ravno nasprotno, saj je Slovenija na podlagi te reforme leta 2007 prvič po slovenski zgodovini dosegla javnofinančni presežek, so v sporočilu za javnost poudarili v SDS.

Pahor dolg potrojil

Za pravo sliko je po njihovem mnenju potrebno primerjati podatke o javnem dolgu države, ki neposredno bremeni državo. Ta se je v mandatu vlade Janeza Janše po podatkih SDS povečal le za 0,9 milijarde evrov iz 7,3 na 8,2 milijarde, medtem ko se je od konca leta 2008 do prvega četrtletja 2011 povečal z 8,2 na kar 16,4 milijarde evrov ali skupaj kar za 8,2 milijarde evrov.
"To pomeni, da se je v obdobju Pahorjeve vlade javni dolg države podvojil," poudarjajo v stranki.

Komentarjev 8
  • Kika 12:39 28.september 2011.

    Pa dobro, a smo tako hitro pozabili, kdo je imel mandat pred Pahorjem? In kaj vse je zakuhal? Zdrava pamet, Črna Vest, ZDRAVA PAMET TI MANJKA!

  • Kika 12:37 28.september 2011.

    Ahahahahaha... Da je JJ poštenjak, je pa prav žaljivka za vse, ki v življenju res niso ničesar ukradli. In po takem komentarju se ne čudim, da bo očitno na naslednjih volitvah "poštenjak" zmagal in poskril še tisto sranje, ki ga ...prikaži več v prejšnjem mandatu ni uspel.

  • principiumnovum 20:59 25.september 2011.

    No, saj če ti je pa serpentinšek vzornik, potem se pa posipam s pepelom. Saj nisi ti kriv, tvoji starši so nekje pri tebi zavozili...