Slovenija
12 ogledov

SDS: Razlike obstajajo, kriva vlada

Tanko velik del krivde za obstoj regionalnih razlik pripisuje vladi. (Foto: Deja Dejan Mijović
Poslanska skupina (PS) SDS je danes končala obisk Pomurja in ugotovila, da se razlike med pokrajinami ne zmanjšujejo, dobršen del krivde za to pa po njihovo nosi vlada.

Po besedah vodje PS SDS Jožeta Tanka čedalje bolj naraščajo razlike med Ljubljano in ostalimi deli države, eden od problemov za to pa je nerealiziran projekt pokrajin. Vlada nima ne volje ne želje, da bi približno 1,3 milijarde evrov prenesla na novoustanovljene pokrajine, ki bi tako same pripravljale projekte in določale prioritete, je povedal Tanko.

Privilegiji nekaterih

Pri tem se je obregnil tudi ob projekt stadiona na Stožicah, kjer se cela vlada "ukvarja predvsem s tem, kako zagotoviti manjkajoča sredstva za pokritje“. Po njegovem mnenju je to drugi problem, saj so nekatera območja države privilegirana.

Tretji problem je po mnenju SDS neizvajanje zakona o skladnem regionalnem razvoju, ki sicer predvideva razdelitev denarja v višini 1,5 odstotka BDP, kar je približno 500 milijonov evrov, območjem z velikimi težavami.

Neizkoriščena evropska sredstva
Četrti problem je črpanje evropskih sredstev, pri čemer so birokrati vloge občin velikokrat zavrnili brez utemeljenih razlogov, ne izplačujejo pa se niti sredstva za projekte, izpeljane leta 2008, je dejal Tanko. Po njegovem mnenju se bodo ta sredstva zadrževala do konca mandata "in se potem delila nekaterim področjem, dejavnostim".

Nezadovoljen tudi Janša
Do vlade je bil kritičen tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da zakon za Pomurje predvideva s 15 milijoni nekaj več kot 300 delovnih mest, z nekaterimi ukrepi prek davčne politike in odprave birokratskih ovir pa bi lahko do njih prišli bistveno hitreje in z manjšimi vložki.

Janša je še povedal, da bodo del predlogov, ki so jih slišali danes, uporabili za razpravo o rebalansu proračuna v petek in pri pripravi novega sklopa predlogov za vlado, ki jih bo oblikoval strokovni svet SDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.