Slovenija
8017 ogledov

SDS s tožbo nad intelektualca: "Gre za jasno politiko ustrahovanja"

Janez Janša Epa
Vladajočo stranko naj bi dr. Rizman razžalil v televizijskem nastopu. V bran so se mu postavili v upravnem odboru Slovenskega centra PEN.

"V senci konfliktov in vojn doma in na tujem in v odsotnosti medijskih objav se tiho odvija sojenje ddr. Rudiju Rizmanu, izjemnemu slovenskemu intelektualcu zaradi domnevnih javnih razžalitev vladajoče stranke SDS v njegovem televizijskem nastopu," so v sporočilu za javnost opozorili v upravnem odboru Slovenskega centra PEN. Javnost so pozvali, naj obsodi ta proces.

"Zakaj je sodni proces, v katerem vladajoča stranka toži posameznika zaradi besed, ki jih je izrekel javno, tako zelo drugačen od običajnih tožb? Zato, ker gre za jasno politiko ustrahovanja in finančnega ter duševnega izčrpavanja kritičnega posameznika," so dodali pisatelji, publicisti in pesniki.

S takimi tožbami Slovenija drsi v družbo nedemokratičnih dežel

Po njihovih besedah je "politika ustrahovanja s strateškimi tožbami proti javnemu delovanju v režimih, ki tendirajo k represiji in zatiranju drugačnih mnenj, znana strategija vladajočih struktur in jo Mednarodni PEN uvršča med ene najbolj nevarnih strategij omejevanja svobode govora", s takimi tožbami proti intelektualcem in novinarjem pa "Slovenija drsi v družbo nedemokratičnih dežel", so dodali.

"Finančno in duševno izčrpavanje posameznika, v našem primeru uglednega profesorja in intelektualca ddr. Rudija Rizmana, je del metode. Ker je tožba vložena za visoko odškodnino, se mora posameznik najprej spopasti z visokimi stroški postopka in odvetnika. Ker je jasno, da bo zaradi obveznosti predsednika vlade in stranke SDS gospoda Janeza Janše, sojenje prestavljano in bo trajalo leta, bo to stanje nedvomno predstavljalo tudi duševni pritisk na toženega."

Po njihovih besedah je Rizman v intervjuju nastopil korektno, tožba stranke SDS pa je namenjena izključno ustrahovanju, zato upajo, da bo oproščen.

"V nasprotnem primeru bo to še en dokaz o eroziji demokracije v Sloveniji, kar bi nedvomno negativno odmevalo v mednarodnem prostoru, še posebej v občutljivem obdobju, ko bo naša država predsedovala Evropski uniji," so še zapisali.

Slovenski PEN je sicer nastal že leta 1926, njegov prvi predsednik je bil Oton Župančič. Med ustanovnimi člani so bili Izidor Cankar, Josip Vidmar, France Stele, Janko Lavrin, Fran Saleški Finžgar, France Bevk, Prežihov Voranc, France Koblar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 65
  • Stane Adamič 14:04 05.junij 2021.

    Kolikor je meni znano je Rizman v svojem življenju zlil po SDS in Janši že na tone gnojnice, torej zadnji čas, da je nekdo sprožil ovadbo.

  • Plavi-mil 13:18 05.junij 2021.

    Rizman intelektualec? malo morgen levičarski pokvrajenec.

  • mina6 12:56 05.junij 2021.

    LAŽI, POLLAŽI, PODTIKANJA, BLATENJA IPD. SO SODNO PREGONJLJIVE IN M O R A J O _B I T I_K A Z N O V A N E_!!! SORAZMERNO S POTENCIALOM ŠKODE, KI JO IMAJO!!!