Slovenija
7 ogledov

SDS: SD z Lukšičem po poti LDS

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
SDS: Socialni Demokrati z Igorjem Lukšičem kot LDS s Tonetom Ropom. Odzivi ostalih strank skopi. Koalicijo skrbi Lukšičeva napoved zaostrovanja odnosa SD do vlade.

Potem ko je novi predsednik socialnih demokratov Igor Lukšič včeraj napovedal bolj kritičen odnos do vlade, se je vladajoča SDS odzvala na Twitterju. "LDS 2002 & Tone Rop = SD 2012 & Igor Lukšič. Srečno!" so zapisali na družabnem omrežju.

Spomnimo, po zmagi na predsedniških volitvah leta 2002 se je iz stranke LDS povsem umaknil dolgoletni predsednik in takratni slovenski premier Janez Drnovšek. Stranko in položaj premiera je prevzel Tone Rop, leta 2004 pa stranka, ki je bila pred tem dolga leta na objasti, ni zmagala volitev. Člani pa so jo začeli zapuščati in prestopati predvsem v SD in novo ustanovljeni Zares. Na lanskih volitvah se LDS sploh ni več uspelo uvrstiti v parlament.

Desnici bolj dišal Pahor?

"Glede zlatega pravila in ustavnih sprememb ne bomo sledili stališčem, ki jih je doslej imel predsednik vlade," je po včerajšnji izvolitvi sicer povedal Lukšič. Med drugim je napovedal tudi bolj pozorno spremljanje vladnega kadrovanja, sploh če bo SDS na pozicije postavljala "strankarske vojščake."

Eden ključnih očitkov Borutu Pahorju, ki je strankarske volitve včeraj izgubil, je bil ravno pretirano paktiranje z desnico oziroma aktualno vlado. Stranki SD naj bi se sedaj obetal zasuk v levo.

Koalicijo skrbi zaostrovanje odnosa SD do vlade

Do izvolitve novega vodstva SD se v ostalih parlamentarnih strankah večinoma ne želijo konkretno opredeljevati. So pa v koaliciji zaskrbljeni nad napovedmi novega predsednika SD Igorja Lukšiča o zaostritvi odnosa do vlade in nepodpori ustavnim spremembam. V SDS pa Socialnim demokratom pod novim vodstvom napovedujejo usodo LDS.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je, kot so pojasnili v stranki, že v soboto po telefonu čestital novemu vodstvu. "SD je pomembna stranka na slovenskem političnem prizorišču. Želim jim uspešno delovanje, ki bo v dobro naše države in državljanov," je dejal Janković, dodatnih komentarjev pa v stranki ne dajejo, saj gre za "interne zadeve druge stranke".

Iz zapisa SDS na družbenem omrežju Twitter pa je mogoče razbrati pričakovanje, da bo SD z izvolitvijo Lukšiča doletela podobna usoda kot LDS, potem ko je to stranko prevzel Tone Rop.

V Državljanski listi so zaskrbljeni nad napovedjo o zaostrovanju odnosa SD do vlade, saj menijo, da Slovenija v tem trenutku nujno potrebuje sodelovanje in ne "a priori" zaostrovanja, je za STA dejal vodja poslanske skupine Rihard Braniselj.

Glede Lukšičeve napovedi, da v SD ne bodo sledili stališčem Boruta Pahorja glede ustavnih sprememb, med drugim s področja referendumske ureditve, pa Braniselj opozarja, da je bilo v dogovor med parlamentarnimi strankami vloženega precej napora, zato ne razume, da SD ne more ostati pri svojem stališču. Kot je poudaril, se tudi v DL zavzemajo za višji kvorum, a so pristali na kompromis. V DL so po njegovih besedah "zagovorniki starega rimskega pravila, da je treba dogovore spoštovati.

Rezultatov volitev v drugih strankah posebej ne komentirajo niti v SLS. So pa zaskrbljeni zaradi napovedi novega vodstva SD, da ne bodo sledili doslej že doseženim dogovorom med predsedniki parlamentarnih strank glede vpisa zlatega pravila v ustavo in referendumske ureditve. To je po njihovem mnenju zaskrbljujoče z vidika sprejemanja soodgovornosti vse slovenske politike za izhod iz krize. "Za to ni odgovorna le aktualna vlada, temveč tudi aktualna opozicija," so za STA pojasnili v SLS in dodali, da spreminjanje že sprejetih dogovorov ni najbolj odgovorno ravnanje.

V SLS še opozarjajo, da je širši politični konsenz tako med koalicijo kot opozicijo glede ključnih ukrepov prvi predpogoj, da se uspešno in skupaj spoprimemo s temeljnimi izzivi države in družbe.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa novemu predsedniku SD čestita za izvolitev, saj je imel "močnega nasprotnika, ki je v 15 letih pripeljal SD iz majhne stranke do zmagovite stranke v letu 2008". Ponoviti Pahorjeve rezultate bo težko delo za novega predsednika SD, je za STA še sporočil Erjavec. Ocenjuje tudi, da bo Lukšič očitno zelo radikaliziral politiko SD do predsednika vlade Janeza Janše. To se po njegovem mnenju že kaže z nasprotovanjem spremembam ustave s področja referenduma.

Tudi v NSi poudarjajo, da si vsaka stranka sama izbira svoje vodstvo, tako so se tudi Socialni demokrati odločili za spremembe. Ob tem pa v Novi Sloveniji od SD pričakujejo konstruktivno držo tudi pod vodstvom Igorja Lukšiča.

Lukšiča so namreč delegati SD na sobotnem kongresu stranke v Kočevju izvolili za novega predsednika stranke, na tem mestu je nasledil dolgoletnega predsednika Boruta Pahorja. Lukšič je po izvolitvi napovedal, da bo šla stranka precej bolj v levo in bo vladi bistveno bolj gledala pod prste. Prav tako je napovedal, da ne bodo sledili Pahorjevim stališčem glede vpisa zlatega pravila v ustavo, glede ukinitve državnega sveta in glede referendumske ureditve.

 

Komentarjev 19