Slovenija
219 ogledov

SDS v zbiranje podpisov glede zakona o RTVS

mandatno-volilna komisija Alenka Jeraj Danijel Krivec Bojana Muršič Matej T. Vatovec Državni zbor/Sušnik Matija Alenka Jeraj v klopeh mandatno-volilne komisije.
SDS gre v postopek za zakonodajni referendum o noveli zakona o RTVS. Danes bodo v državni zbor vložili preko 6200 podpisov.

SDS je danes vložila podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o RTVS. Rok za vložitev potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka se namreč izteka danes.

Državni svet je včeraj s 16 glasovi za in 15 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o RTV Slovenija. Tako podporniki veta kot poslanska skupina SDS izpostavljajo sprejemanje zakona po nujnem postopku. ''To pomeni, da so bili izključeni civilna družba in inštitucije, ki imajo običajno možnost predstaviti svoja stališča in spremembe na zakon. Na ta način se izriva tiste, ki bi lahko imeli v javni razpravi možnost kaj dodati,'' je danes na novinarski konferenci dejala poslanka SDS Alenka Jeraj, ki je spregovorila o pobudi za vložitev zahteve za referendum o zakonu o Radioteleviziji Slovenija

Poslanci bodo znova odločali o noveli zakona o RTV na izredni seji državnega zbora danes.

V postopek z več kot 6200 podpisi

V SDS ocenjujejo, da gre za zlorabo poslovnika pri sprejemanju zakona. Jeraj napoveduje, da bo poslanska skupina SDS na glasovanju podprla odložilni veto. Obenem je dodala, da so danes v državni zbor vložili preko 6200 podpisov za naknadni zakonodajni referendum.

V SDS so kritični do predloge zakona, ''saj izključuje gledalce oziroma plačnike RTV prispevka pri dajanju predlogov.''

Opozarjajo tudi na postopek imenovanja članov programskega sveta, ki bi državnemu zboru odvzel pravico do imenovanja. ''Ne strinjamo se s tem, da se državnemu zboru jemlje z ustavo dana pravica imenovanja in potrjevanja določenih funkcij,'' je izpostavila Jeraj.

Kritični so tudi do sprememb, ki se tičejo vodstvenih položajev v RTV. ''Z enim zamahom se obglavlja vodstvo RTV, s čimer se posega v njihove ustavno varovane mandate,'' je dejala Jeraj in dodala, da je bil pri tem, kot je že opozorila zakonodajno-pravna služba, izpuščen test sorazmernosti.

Z zakonskim prenehanjem mandatom bo po mnenju predlagateljev referenduma ogroženo samostojno, nepristransko in depolitizirano delovanje javnega servisa.

RTV Slovenija | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija Anže Petkovšek
Ministrstvo za kulturo: Sprememba je nujna

Sprememba vodenja, upravljanja in nadzora RTV Slovenija je nujna, so v odzivu na vložene podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o RTV Slovenija poudarili na ministrstvu za kulturo. Novela po njihovih navedbah popolnoma umika strankarsko politiko iz zavoda in povečuje vpliv zaposlenih in civilne družbe.

Novela tudi krepi vlogo varuha pravic gledalcev in poslušalcev ter upošteva priporočila Evropske komisije o stanju pravne države na področju medijev, so zapisali. Kot so spomnili, so neodvisni javni mediji ključni za informiranje, izobraževanje in povezovanje državljanov. Z novelo želijo RTVS vrniti avtonomijo, da bo lahko uresničevala zakonsko določeno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja oziroma javnega obveščanja.

Po navedbah ministrstva skuša SDS s pomočjo referenduma ohraniti obstoječe stanje, ki ga je vzpostavil t. i. Grimsov zakon o RTVS iz leta 2005, po katerem strankarska politika neposredno imenuje nadzornike in večino članov programskega sveta RTVS. To je po njihovih besedah stanje, zaradi katerega ena ključnih institucij za delovanje države izgublja ugled, verodostojnost, kadre in občinstvo.

Spomnimo

Novelo zakona o RTVS je DZ s 53 glasovi za in 26 proti sprejel minuli četrtek, v sredo pa je državni svet nanj izglasoval še odložilni veto. Poslanci bodo tako na današnji seji o zakonu ponovno odločali, kot kaže, pa zakonodajni postopek tudi s tem ne bo zaključen.

Vlada sicer želi s predlogom novele na novo urediti vodenje, upravljanje in nadzor RTVS. Med drugim bi namesto obstoječega programskega in nadzornega sveta predlog uvaja enoten svet RTVS, ki bi štel 17 članov.

V SDS ocenjujejo, da bo predlog novele zakona prinesel več težav kot koristi ter da gre za "obglavljanje RTV, kakršnemu še nismo bili priča v zgodovini države". Kritični so do novega načina imenovanja sveta RTVS, pri katerem se po njihovem mnenju izključuje gledalce in poslušalce, določenim skupinam pa daje pooblastilo neposrednega imenovanja članov.

Sicer menijo, da so potrebne spremembe obstoječega zakona, a da je za to potrebna širša javna razprava.

Za začetek postopkov za razpis referenduma bodo morali v DZ vložiti 2500 podpisov, kar bodo po pričakovanjih storili danes. Za razpis referenduma bodo nato morali zbrati 40.000 podpisov. Predsednik DZ v sedmih dneh po ustrezno vloženi zahtevi določi 35-dnevni koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev. Če bi ta padel v čas med 15. julijem in 31. avgustom, predsednik DZ določi rok, ki začne teči 1. septembra.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 20:44 21.julij 2022.

    Saj imajo Janševi fašisti svojo propagandno trobilo, RTV pa naj pustijo Slovencem!

  • popokatopetl 17:17 21.julij 2022.

    Janšisti dobro vedo, da bodo na referendumu to vodstvo RTV odpihnjeno. Je pa problem da bodo do uveljavitve zakona poskušali RTV uničit kar se le da in prezaposlit tja "sposobne" kadre iz Nore24.

  • Naklonsky 14:21 21.julij 2022.

    Pravično bi bilo, da to levičarsko RTV skropucalo plačuje tisti, ki ga to zanima. Prvi korak je prav gotovo referendum.