Slovenija
28 ogledov

SDS vs. Delo: zaslišali Björkqvista

(Foto: Arhiv Žurnal24) Žurnal24 main
Zaslišanje glavnega finskega preiskovalca Björkqvista je minilo predvsem v znamenju nejasnosti. Z zaslišanja je razumeti, da naj bi ga narobe citirali.

Z zaslišanja glavnega finskega preiskovalca v zadevi Patria Kaja Erika Björkqvista je razvidno, da naj bi novinarju Dela Dejanu Karbi večkrat potrdil, da gre preiskava tudi v smeri, ali je denar preko nekaj posrednikov končal v rokah državnih uslužbencev in ene od strank. Prevod zaslišanja preko videokonference je sicer dokaj nejasen.

Napačno citiran?
Björkqvist je večkrat poudaril, da Karba z njim ni opravil intervjuja, temveč je prinesel nekatere dokumente, ki jih je sam pridobil. Vztraja, da citatov, objavljenih v Delu, ni izrekel – dodaja, da naj bi ga slovenski mediji sicer že večkrat narobe citirali.

SDS vs. Delo
Zagovornica stranke SDS Nina Zidar Klemenčič je po zaslišanju dejala, da so besede finskega preiskovalca pokazale, da ni izrekel niti ene od izjav, ki jih je Karba v članku uporabil kot citate. Po njenem mnenju je Karba na Finsko odšel z "nekimi lastnimi interesi", zaradi česar bi ga v SDS lahko tudi ovadili zaradi krivega pričanja.

Spomin mu šepa
Ob tem se ni spomnil, ali je Karbi dejal, da "imajo ogromno podatkov" o stekanju denarja v SDS ter ali je Karbi dejal, da je svoje navedbe pripravljen ponoviti. Dejal je, da se o podrobnostih nista pogovarjala. Karba naj bi mu celo rekel, da v zvezi s srečanjem na Finskem ne bo objavil članka, zato je potezo novinarja označil za nemoralno in neetično. Čeprav celotnega članka ni prebral, je Björkqvist prepričan, da citati v njem "niso tisto, kar je on rekel", zaradi česar je tudi zaprosil za popravek.

Karba naj bi se mu pozneje v telefonskem pogovoru tudi opravičil. Že na samem srečanju na Finskem naj bi novinarja Dela opozoril, da to ni intervju ali dajanje izjav – vseeno si je Karba delal zapiske, Björkqvist pa naj bi ga ob tem večkrat popravil. Dodal je, da Karba angleščine ne obvlada najbolje.

Na Finsko prinesel podatke o brezplačnikih
Novinar Dela naj bi sicer Björkqvista kontaktiral, da mu pokaže dokumentacijo, ki jo je sam pridobil, vendar je zaradi nezaupanja ni želel predati slovenski policiji. Karba je tako na Finsko prinesel podatke o brezplačnikih Ekspres in Slovenski tednik. Opozoril je, da v omenjenih časopisih ni oglasov, zato "se mora financiranje dogajati na drugačen način".

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Prav tako je Karba Björkqvista opozoril na prodajo podjetja brata Janeza Janše, Rajka Janše, v Luksemburg v začetku leta 2007. Vrednost podjetja naj bi bila nizka, kljub temu pa so v Luksemburgu zanj plačali 1,7 milijona evrov. Ker prodaja časovno sovpada s smermi preiskave v zadevi Patria, je Karba menil, da bi prodajo lahko povezali s korupcijo. Finci so te podatke posredovali tako avstrijski kot slovenski policiji, Björkqvist pa več ni želel pojasniti, saj se predkazenski postopek v zadevi Patria še ni končal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.