Slovenija
12 ogledov

SDS za hitrejše imenovanje vlade

Janez Janša, SDS Anže Petkovšek
SDS predlaga, da parlament še do volitev sprejme ustavno spremembo, s katero bi novo vlado lahko namesto po dvofaznem imenovali po enofaznem postopku in tako vlado dobili že v roku dveh tednov po volitvah, je povedal prvak SDS Janez Janša.

Kakorkoli je bil doslej rezultat po dosedanjih volitvah bolj ali manj jasen, vedno smo po Janševih besedah potrebovali dva ali tri mesece za oblikovanje nove vlade, saj je postopek dvofazen in kompliciran. Parlament praktično dvakrat odloča o vladi.

SDS meni, da je dovolj, da imamo enofazni postopek, ki ga poznajo vse parlamentarne demokracije. Predsednik države bi podelil mandat za sestavo vlade, mandatar bi sestavil vladno ekipo, parlament pa bi glasoval o zaupnici tej ekipi. S tem je lahko postopek imenovanja nove vlade končan v dveh tednih, je na sedežu SDS pojasnil Janša.

Če se bo dvofazno potrjevanje vlade zgodilo tudi po teh volitvah, potem Slovenija po njegovih besedah nima nobene možnosti, da vlado dobi pred koncem leta ali celo pred koncem januarja.

 

"Obstoječa struktura parlamentarnih strank bo za prihodnost naredila največ, če še v tem mandatu postopek imenovanja vlade skrajša in omogoči, da se nova vlada imenuje v roku dveh tednov," je še ocenil prvak SDS. Kot je pojasnil, bi v Sloveniji s tem prihranili najmanj 200 milijonov evrov.

Zares: Neresno ravnanje SDS

Na predlog so se že odzvali v stranki Zares, kjer se čudijo "neresnemu in neodgovornemu ravnanju stranke SDS", ki ravna, "kot da se je resnih in že dlje časa znanih zagat slovenske državne ureditve zavedla šele 14 dni pred volitvami".

Prvak Zaresa Gregor Golobič v sporočilu za javnost navaja, da je Zares že leta 2009 pripravila predlog za spremembo ustave, ki bi omogočile, da bi bilo oblikovanje vlade primerljivo z drugimi parlamentarnimi sistemi, toda posluha za predlog med strankami ni bilo.

Po tem predlogu ministrov ne bi imenoval in razreševal DZ, ampak predsednik republike na predlog predsednika vlade najkasneje v 15 dneh po izvolitvi premierja. Ta pa bi najkasneje v devetih dneh po imenovanju ministrov parlamentu predložil program vlade in zahteval glasovanje o zaupnici vladi, je še zapisal Golobič.

Komentarjev 1
  • Ferdo St 09:08 19.november 2011.

    Zelo pameten predlog!