Slovenija
29 ogledov

SDS za spremembe ustave za hitrejše oblikovanje vlade

Kongres SDS Žurnal24 main
Poslanska skupina SDS je danes na predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza naslovila predlog za začetek postopka za spremembe ustave, na podlagi katerih bi po volitvah hitreje dobili vlado.

SDS opozarja, da dogajanja po zadnjih predčasnih volitvah ponovno pritrjujejo temu, da je potrebno postopek imenovanja poenostaviti in okrepiti vlogo mandatarja. Kot poudarjajo, je ta odgovoren za delo vlade, zato naj ob svoji izvolitvi predstavi listo ministrov, s katerimi bo vodil izvršilno vejo oblasti. Zaslišanja kandidatov za ministre so tako - po mnenju SDS - v veliki meri nepotrebna in zgolj podaljšujejo obdobje »praznega teka« pri imenovanju vlade, škodljive posledice ohranjanja takšnega stanja pa so prevelike in nepotrebne.

S predlaganimi spremembami bi se tako lahko prihranilo vsaj mesec dni in se prej pristopilo k pripravi in izpeljavi nujno potrebnih razvojnih ukrepov, reform, davčnih in administrativnih razbremenitev, s čemer bi se hitreje ustvarili pogoje za začetek novega razvojnega ciklusa.

Za ležje razreševanje ministrov

V skladu s predlaganimi spremembami SDS-a bi državni zbor ob odločanju o predsedniku vlade hkrati odločal tudi o predlagani listi kandidatov za ministre vlade, torej v enofaznem namesto dosedanjem dvofaznem postopku.

SDS predlaga tudi spremembe ustave, s katerimi bi predsedniku vlade hkrati omogočili, da sam razrešuje ministre in imenuje nove, vendar največ eno tretjino v tekočem mandatnem obdobju. Če bi premier želel zamenjati več ministrov, bi moral takšno odločitev vezati na vprašanje svoje zaupnice. Skladno s predlagano rešitvijo bi se spremenili tudi določili ustave, ki urejata zaupnico in nezaupnico vladi.

Komentarjev 1
  • Senior 18:54 26.september 2014.

    Kje pa je bila ta stranka do sedaj? Saj je vodila državo in ni predlagala spremembe Ustave. Danes pa je vse zanič.Zelo, zelo čudna stranka!