Slovenija
103 ogledov

SDS za testiranje funkcionarjev na prepovedane droge

Zadnje aretacije so zadale predvsem udarec preprodajalcem s kokainom. (Foto: iSt Žurnal24 main
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge.

Poslanci državnega zbora, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji bi se tako, glede na zakon, ki ga predlaga SDS, v času mandata morali testiranja udeležiti enkrat na leto.

Testirane funkcionarje bi določili z žrebom

Testiranje funkcionarjev na prisotnost drog v organizmu bi Inštitut za sodno medicino izvedel v osmih intervalih v koledarskem letu, na testiranja pa bi funkcionarje klicali nenapovedano.

Predstojnik Inštituta za sodno medicino bi za vsak interval testiranja določil skupno število funkcionarjev vseh organov. Predstojnik organa, ki opravlja organizacijske in strokovne naloge
Državnega zbora, Vlade Republike Slovenije oziroma Urada predsednika republike bo za vsak interval testiranja določil število funkcionarjev svojega organa.
 

Na testiranje v roku 48 ur

Po določitvi števila funkcionarjev v vsakem posamičnem organu bi se opravilo žrebanje za naključni izbor funkcionarjev, nato bi se določila lokacija, datum, ura in način odvzema vzorca za testiranje. Med žrebom in odvzetjem vzorca ne bi smelo poteči več kot 48 ur.
 
Če bi naključno izbrani funkcionar zavrnil testiranje ali na testiranje ne bi prišel, bi se domnevalo, da je izvid na prisotnost prepovedane droge pozitiven. Komisija za testiranje funkcionarjev na prepovedane droge bi po predlogu SDS štela štiri člane: sestavljali bi jo predstavnik Inštituta za sodno medicino, predstavnik organa, kjer dela funkcionar, predstavnik Društva novinarjev Slovenije in predstavnik Združenja novinarjev in publicistov.

Objava pozitivnega rezultata na spletni strani

V primeru, ko bi bila toksikološka preiskava pozitivna glede prisotnosti prepovedane droge, bi predstojnik Inštituta za sodno medicino o tem takoj obvestil predstojnik organa, ki opravlja
organizacijske in strokovne naloge Državnega zbora, Vlade Republike Slovenije oziroma Urada
predsednika republike oziroma predstojnika organa, kjer naključno izbrani funkcionar opravlja svojo funkcijo, ki bi o tem seznanil funkcionarja.
 
Pozitivno toksikološko poročilo bi objavili na spletni strani organa, kjer funkcionar opravlja svojo funkcijo, razkrinkani funkcionar pa bi moral tudi poravnati stroške testiranja.

Poslanec Čuš na posnetku v sobi, kjer uživajo kokain

SDS je predlog zakona vložil dan po tem, ko so na portalu  Nova24Tv objavili posnetek posnetek nekdanjega poslanca SDS Andreja Čuša, ki vstopi v sobo, kjer uživajo kokain. Posnetek je bil medtem odstranjen s portala YouTube.

Čuš, ki je SDS zapustil lani spomladi, je pojasnil, da je dogajanje posneto na delovnem vikendu podmladka Slovenske demokratske stranke na Bledu, ob koncu leta 2011. Čuš je bil takrat predsednik podmladka SDS. "Kot predsednik sem takrat slišal za ta pripetljaj in sem želel opozoriti vse, ki so bili v tisti sobi in uživali prepovedane substance, da nemudoma zapustijo delovni vikend. Skrbi me, ker so nekateri izmed njih še danes vidni člani SDS in SDM, nekateri pa celo sorodniki najvidnejših članov moje bivše stranke," je na na družbenem omrežju zapisal Čuš, ki tudi zagotavlja, da sam ni nikoli užival mamil in da bo, da bi to dokazal, tudi opravil testiranja.

Katarina Kresal zaradi namigovanj na testiranje

Katarina Kresal | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Oktobra 2012 se je po tem, ko so nekateri mediji poročali, da je bila zaradi težav z mamili sprejeta v ljubljanski klinični center, na prisotnost prepovedanih drog testirala tedanja notranja ministrica Katarina Kresal. Toksikološko poročilo, ki so ga objavili na sopletni strani LDS je pokazalo, da mamil ne uživa.

Zagovarjal se je tudi Pahor

Zaradi namigovanj, da uživa kokain, se je zagovarjal tudi takratni premier Borut Pahor.  "Nikoli nisem, ne jemljem in tudi ne nameravam jemati nobenih prepovedanih substanc," je namigovanja zavrnil Pahor in dejal, da ne bi imel nobenih težav z morebitnim testiranjem.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • MihaPu 19:27 11.februar 2017.

    Poslušaj ti vehabistični primitiven in radikalen Savdijski izmeček oz. propagandist, Srbi ti niso krivi če te tvoj verski voditelj iz Bosne od zadaj nabija vsakič ko se mu predkloniš in te pedofilizira analno ali pa ko verjameš v tvojega preroka ...prikaži več pedofila in razbojnika. Tvoje izjave nimajo niti repa niti glave niti konca. Kar govoriš je totalen primitiven kozojebski žargon tukaj živečih muslimanov. Tiste tvoje propagandne kurbice "bakice" iz Srebrenice so pa plačane da se jokcajo pred zahodnimi kamerami in to z denarjem iz Savdijske Arabije. Tudi ti bi pasal ravno tja s celotno tvojo družino iz Jesenic in Fužin, daleč stran od nas tradicionalno kristjannov = SLOVANOV ali ILIROV. Drugič pa govori o temi, ki je tukaj pofukan isisovc.

  • privat 08:10 11.februar 2017.

    ni bitno kdo snifa in kdo nesnifa..kaj ni huje da cerar zapravlja nas denar za drage svetovalce iz izraela..pa se take ki so svetovali morilskemu vucicu?? kako pobiti srebrnico?? kaj znajo tako pametno svetovati cerarju?? kako iztrebiti cigane?? zatreti manjsine?? ...prikaži več mislim da cerar mora ponuditi izstop iz vseh funkij..tudi ce je prostovolni gasilec!!

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 17:24 10.februar 2017.

    jaz pa v ledeno vodo ,da je polovica