Slovenija
8 ogledov

SDS zahteva nujno sejo o Hrvaški

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
SDS želi razčistiti, kako bo vlada ravnala glede zadnjih enostranskih potez hrvaškega geodetskega zavoda in ministrstva za kmetijstvo.

Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic nujne seje zunanjega odbora. "Z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi je treba zavarovati slovenske nacionalne interese, ko gre za določanje meje med Slovenijo in Hrvaško," so zapisali v obrazložitvi.

Zadnje ravnanje Hrvaške po oceni SDS dokazuje, da naša južna soseda dogovorov s Pahorjevo vlado in stockholmskega podpisa arbitražnega sporazuma ne jemlje resno in jih ne spoštuje. "Zato je treba čim prej najti rešitev, s katero bi ga razveljavili, ali pa je treba od Hrvaške zahtevati javno izjavo, da priznava Sloveniji pravico teritorialnega dostopa do odprtega morja," so v minulem tednu zapisali v sporočilu za javnost.

Da bo od Hrvaške vlada zahtevala razveljavitev arbitražnega sporazuma, pričakuje tudi profesor mednarodnega prava Marko Pavliha. "Pravilnik kaže na nadaljevanje enostranskih potez s strani Hrvaške, ki potrjujejo, da soseda arbitražnega sporazuma ni sprejela v dobri veri. Slabo besedilo sporazuma očitno vliva Hrvaški dovolj samozavesti, da prejudicira izid, ki bo zapisan v arbitražni odločbi," o hrvaškem ribolovnem pravilniku meni Pavliha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.