Slovenija
21 ogledov

SDS zahteva pojasnila

V SDS predlagajo, da se seje udeležijo tudi predstavniki PU Murska Sobota. (Foto Žurnal24 main
Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje v povezavi z ravnanjem slovenske policije in pravosodja v primeru smrti slovenske državljanke pri Hotizi.

V SDS želijo razčistiti, kako je prišlo do odločitve, da primer smrti slovenske državljanke obravnavajo hrvaški organi in ne slovenski. Kot je znano, je 22. januarja na območju Hotize umrla starejša slovenska državljanka. Truplo je našel naključni sprehajalec, ki je o tem obvestil policijo. Policija je o najdbi trupla pokojne obvestila dežurnega preiskovalnega sodnika Okrajnega sodišča v Murski Soboti.

 

Vabilo na sejo
Na sejo med drugim vabijo tudi ministrico Katarino Kresal, ministra Aleša Zalarja, generalnega direktorja policije Janka Gorška in sodnika Branka Palatina.

 

Nadaljnji potek dogodkov ni čisto jasen, opozarjajo v SDS. Policija navaja, da se je preiskovalni sodnik izrekel za nepristojnega za obravnavo primera, ker naj bi bilo truplo najdeno na hrvaški strani katastrske meje. Vrhovno sodišče pa trdi, da se je preiskovalni sodnik odrekel ogledu, ker na truplu ni bilo znakov nasilja in ker je imel hkrati drugo delo, opisujejo nejasnosti. Ogled trupla pokojne je nato opravila hrvaška policija, ki je ugotovila, da ni znakov nasilne smrti, in truplo prepustila svojcem.

 

V SDS opozarjajo, da so slovenska policija in pravosodni organi od osamosvojitve Slovenije nadzirali celoten levi breg reke Mure, čeprav je na tem delu del hrvaškega katastrskega ozemlja. Nadzor s strani Slovenije ni v nasprotju niti s skupno izjavo o izogibanju incidentov med državama niti z arbitražnim sporazumom. Odbor zato pozivajo, naj vlado pozove k izvajanju vsakodnevnih ravnanj in dejanj na omenjenem območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.