Slovenija
17 ogledov

SDS že v boju s sindikati

Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov meni, da vlada še ni izčrpala vseh Žurnal24 main
Javni sektor. SDS predlaga spremembe. Manjšati hočejo število zaposlenih, a sindikati že na nogah. Manj birokracije. Virant predlaga ukinjanje izpolnjevanja vlog. To je Pahorjeva rešitev.

Nekdanji SDS-ov minister za javno upravo Gregor Virant predlaga niz sprememb v javnem sektorju, ki jih bo predlagala stranka Janeza Janše, če pride ta na oblast. Prvi predlogi pa so že izzvali nasprotovanje.

"To je skrita bomba"

Virant bi število zaposlenih v javnem sektorju na leto zmanjševal za odstotek. A to je dogovor, ki so ga sindikati že dosegli s Pahorjevo vlado, čeprav se ga ta ni držala. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pravi, da so kakršnikoli posegi v plače nesprejemljivi.

SDS namreč predlaga, da bi spreminjali strukturo plač javnih uslužbencev tako, da bi se fiksni del zmanjšal, variabilni kot nagrada za uspešno delo pa povečal na deset odstotkov. "Na takšno variabilnost bomo pristali le, če to pomeni deset odstotkov višje plače," dodaja Štrukelj. To bi stalo okoli 400 milijonov evrov.

Nekdanja Zaresova ministrica za gospodarstvo Darja Radić opozarja, da je "prav Virantova plačna reforma določila zelo visok fiksni del plač". Dodaja, da gre za "skrito bombo, ki lahko resno zamaje že tako načete javne finance".

Všeč jim je Pahorjeva ideja

Še nerealizirani projekt E-sociale, ki bo na enem mestu združil okoli 30 podatkovnih baz, želijo od Pahorjeve vlade prevzeti tudi v SDS. Projekt naj bi zaživel v začetku leta 2012, z njim pa naj bi lažje pridobivali podatke o državljanih in ugotavljali, ali so upravičeni do socialnih transferjev. Zato je iz vladnih krogov slišati, da "ni pravično, da Virant govori o tem, da se na tem področju ni nič naredilo".

Več dela za uradnike

SDS predlaga, da bi tudi s pomočjo tega projekta poslovanje javne uprave racionalizirali tako, da bi ukinili izpolnjevanje obrazcev. Referenti bi od ljudi le pobrali podatke in sami poiskali vse potrebne informacije. Načelnik Upravne enote Novo mesto Jože Preskar pojasnjuje, da je veliko postopkov že urejenih na ta način.

"Če se spremenijo določeni predpisi, bi to lahko razširili tudi na druga področja, kot je določanje otroškega dodatka," pravi Preskar, ki hkrati opozarja, da vsega brez strank ne bodo mogli opraviti. Na centrih za socialno delo pa opozarjajo, da so že zdaj preobremenjeni, zato bi težko sprejeli dodatne zadolžitve brez dodatnih uslužbencev.

Manj institucij, več kaosa

Virant je razburil tudi vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), saj predlaga ukinitev obveznega članstva v vseh zbornicah. "Ustavno sodišče je že trikrat presodilo, da imamo lahko obvezno članstvo," pravi generalni sekretar OZS Dušan Krajnik. Dodaja, da gre za nesprejemljivo potezo SDS, saj bi to pomenilo "izgubo močnega pogajalskega partnerja".

SDS želi zmanjšati število institucij za deset odstotkov. Ukinjali bi predvsem agencije, kot so nepremičninski sklad, agencija za varnost cestnega prometa in agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Strokovnjaki opozarjajo, da bi "to pomenilo ukinitev nekaj tisoč delovnih mest, kar pa bi bilo nepomembno, ker bi stroški narasli zaradi hkratnega pomanjkanja centralnega upravljanja".

Komentarjev 2
  • veseljak 10:50 08.september 2011.

    A to je tisti Virant, ki je nadomestilo ministrke plače vlekel do zadnjega?

  • pesekinmorje 07:10 08.september 2011.

    " ...predlaga niz sprememb v javnem sektorju, ki jih bo predlagala stranka Janeza Janše, če pride ta na oblast ..." - preberite članek do konca, da boste vedeli kaj nas čaka ob morebitni zamenjavi oblasti. Morda se boste potem lažje ...prikaži več (beri: pametneje) odločili na volitvah.