Slovenija
19 ogledov

SDS, zmagovalka volitev

231208_tacol_jansa5 Žurnal24 main
Zares in LDS ne prideta v parlament, z 21 odstotki ima največ podpore SDS. Tako javnomnenjska raziskava Politabrometer.

Zadnja javnomnenjska raziskava kaže, da bi največja opozicijska stranka SDS dobila največ podpore, če bi bile volitve prihodnjo nedeljo. Zanjo bi volilo 21 odstotkov anketiranih. Vladajočo SD bi podprlo 15 odstotkov. V parlament bi se uvrstile še DeSUS, SLS in SNS. Premalo podpore za parlamentarni prag pa bi imele LDS (tri odstotke) in Zares (dva odstotka).

Javnomnenjsko raziskavo Politbarometer izvaja Center za raziskovanje javnega mnenja. Tokrat so jo izpeljali med 25. in 27. oktobrom na vzorcu 845 oseb.

Najbolj napredoval Erjavec
V primerjavi z majem letos se je sicer podpora najbolj zvišala strani Karla Erjavca, za šest odstotnih točk. Podpora SD postopoma pada – od marca lani se jim je podpora zmanjšala za deset odstotnih točk.

Janša bi se znašel bolje
Na vprašanje, ali bi bila v danih kriznih razmerah vlada Janeza Janše bolj uspešna kot sedanja vlada Boruta Pahorja, 29 odstotkov vprašanih meni, da je Pahorjeva vlada manj uspešna, nasprotno mnenje pa ima 33 odstotkov. Predstojnik Centra za raziskovanje javnega mnenja Niko Toš v tem rezultatu vidi zaostreno kritiko Pahorjeve vlade. Analitik Vlado Miheljak pa meni, da je takšna razlika statistično nepomembna.

Nismo še iz krize
Večina vprašanih, 65 odstotkov, meni, da Slovenija še ni presegla dna krize in da se razmere še vedno slabšajo.

V primerjavi z januarsko raziskavo je značilno upadel delež podpornikov zakona o malem delu, in sicer za 26 odstotnih točk. Kljub temu pa še vedno močno prevladuje podpora (51 odstotkov) nad zavračanjem (35 odstotkov).

Precej nižjo podporo so anketirani izkazali podaljševanju delovne dobe v okviru predlagane pokojninske reforme. Četrtina vprašanih podpira vlado v njeni odločni nameri vpeljave omejitvenih (plačni sistem) in reformnih ukrepov (pokojninski sistem, malo delo).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.