Slovenija
33 ogledov

SDS zoper ministrico za zdravje: Čas je, da se poslovi!

SMC kongres Saša Despot
SDS je predstavila besedilo interpelacije zoper ministrico za zdravlje Milojko Kolar Celarc. Očitajo ji odgovornost za slabo finančno stanje v zdravstvu in neukrepanje na področju podaljševanja čakalnih dob ter odgovornost zaradi nepriprave celostne reforme zdravstva.

SDS je razloge za interpelacijo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc strnil v osem točk

Interpelacijo so vložili zaradi nepriprave ključne zakonodaje na področju zdravstva, ki bi omogočila celostno reformo zdravstva v Sloveniji, odgovornosti pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji, odgovornosti za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu, odgovornosti zaradi neukrepanja na področju podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu, soodgovornosti za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in vlogi pri političnem kadrovanju v javne zdravstvene zavode, soodgovornosti za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornosti pri pripravi zakonodaje na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov in pacientov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih ter dejanj in stališč ministrice, pristojne za zdravstvo, pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v zdravstvene institucije države. Besedilo interpelacije lahko preberete tukaj.

Javnost od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc vseskozi upravičeno pričakuje, da bo v okviru svojih pooblastil učinkovito in proaktivno omogočala izboljšanje zdravstvene oskrbe in zagotovila izvrševanje ustavno zagotovljene pravice do zdravstvenega varstva. Z razlogi, ki jih navajajo, v poslanski skupini SDS jasno utemeljujemo, da ministrica za zdravje ni primerna za vodenje zdravstvenega resorja in to ravno v času, ko slovensko zdravstvo potrebuje temeljito in učinkovito reformo.

Ministrica bi morala prevzeti sokrivdo

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavila poslanka SDS Jelka Godec, v slovenskem zdravstvenem prostoru zadnje mesece vre, sokrivdo za to pa bi morala prevzeti ministrica.

"Prioriteta, ki jo je vlada postavila na začetku mandata, je bila, da bodo z ministrstvom za zdravje takoj pripravili celovito reformo zdravstvenega sistema, nove predloge zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ter zakona o zdravstveni dejavnosti. Do danes teh zakonov še ni v DZ in jih tudi ministrstvo odlaša že od 2015. Sedaj so ti ključni datumi zamaknjeni že v 2017," je izpostavila.

Težave pri delovanju urgentnih centrov

V SDS ministrici v interpelaciji očitajo tudi odgovornost pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji ter odgovornost za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu.

Glede urgentnih centrov so v SDS izpostavili, da so bili uvedeni, ne da bi bila prej pripravljena mreža izvajalcev na sekundarni ravni. Zato pa po besedah Godčeve tudi prihaja do velikih težav pri delovanju urgentnih centrov. Izpostavila je še, da je ministrstvo v pravilniku o nujni medicinski pomoči pozabilo na pediatrične urgentne centre. Naštela je težave, s katerimi se v praksi srečujejo v urgentnih centrih, od tistih z informacijskim sistemom do prevelikega navala bolnikov.

136 milijonov evrov primanjkljaja bolnišnic

Tudi slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu je posledica nesprejetja zakonodaje, je opozorila Godčeva in ob tem spomnila, da je 13 bolnišnic pridelalo primanjkljaj v višini 136 milijonov evrov.

Ob tem je izpostavila Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, ki je v prvem polletju letos zabeležil kar 12,3 milijona evrov izgube, kar je več kot v celotnem lanskem letu. V SDS so ob tem opozorili, da je bila največja slovenska bolnišnica dolgo brez direktorja s polnim mandatom. Godčeva je spomnila tudi na zgodbo z Andrejem Baričičem ter na očitke, da sedanji generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač ne izpolnjuje pogojev za zasedbo tega delovnega mesta.

Zaradi nesprejetja reform daljše čakalne dobe

Ministrici v SDS pripisujejo odgovornost tudi zaradi neukrepanja na področju podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu ter soodgovornost za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in vlogo pri političnem kadrovanju v javne zdravstvene zavode.

Tudi podaljševanje čakalnih dob je po besedah Godčeve posledica nesprejetja zdravstvene reforme. Izpostavila je povečevanje čakalnih dob ter števila tistih, ki čakajo nedopustno dolgo, v zadnjem letu. "Ministrica na tem področju izvaja populistični projekt skrajševanja čakalnih dob, ne vseh, ampak samo tistih, ki so jih izbrali sami. S tem diskriminatorno deluje do drugih bolnikov. S tem ne bodo skrajšali čakalnih dob, potrebna je celovita zdravstvena reforma," je dejala Godčeva.

Neukrepanje glede korupcije

Kot je razvidno iz vsebine interpelacije, ministrica po mnenju SDS nosi tudi odgovornost pri pripravi zakonodaje na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Očitajo ji dejanja in stališča, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v zdravstvene institucije države.

Prav tako je po prepričanju SDS Kolar Celarčeva soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu. Ministrica po besedah Godčeve na tem področju ni storila nič.

Predsednik DZ Milan Brglez sicer interpelacijo po vložitvi pošlje ministru, ta pa ima najmanj 15 in največ 30 dni, da nanjo odgovori.

To je peta vložena interpelacije v mandatu vlade Mira Cerarja. Sredi septembra se bo na interpelaciji zagovarjal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 3
  • dd 11:58 06.september 2016.

    Tu v Sloveniji je vse nesposobno. Zdravniki bi potrebovali zdravstvena in etična izobraževanja. Ministri pa eno električno šibo, da bi jih malo vpodbudila. Denarja je več kot dovolj, sicer od kje bi dobili za povišane zdravnikove plače. Denar gre ...prikaži veče pač v napačne žepe.

  • valerijakregar 13:26 05.september 2016.

    denarja ni..........................???????!!!!!!!čudno da se stari lobist in "dvorni dobavitelji" nad tem niso še nikoli pritožili !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!upokojenka = ministrantka za zdravje.only in butalistan !

  • Avatar praufo
    praufo 13:14 05.september 2016.

    pa še vedno ne vemo, če je milojka oplela svoj vrtiček, vsi ste jo pogrešali, ona je pa plela, ... no vsaj tako je rekla, če ima kdo poslancev jajca, naj jo vpraša če ga je že oplela, .... mislim ...prikaži več ona je ravno zato šla na dopust, poslanci - posranci a berete sploh tale portal ?