Slovenija
65 ogledov

Še 11 dni za rešitev 30 tisoč pacientov

Železniški zdravstveni dom Anže Petkovšek
Železniški zdravstveni dom. Na današnjem sestanku o tem, kako bo deloval od julija.

Skoraj 14 tisoč zavarovancev, ki imajo v Železniškem zdravstvenem domu (ŽZD) Ljubljana osebnega zdravnika, 13.400 tistih, ki imajo tam zobozdravnika, in 1.500 žensk, ki imajo v njem ginekologa, bi lahko julija ostalo brez zdravstvene oskrbe, ker status doma še vedno ni urejen. O tem se bodo na današnjem sestanku poskušali dogovoriti Slovenske železnice (SŽ), Mestna občina Ljubljana (MOL), ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Prelagajo odgovornost

Spomnimo, MOL ŽZD ne želi podeliti nove koncesije za opravljanje teh programov (zdajšnja poteče konec junija), ker ŽZD ne deluje v skladu z zakonodajo. Zato MOL predlaga, naj preide pod upravljanje ljubljanskega zdravstvenega doma.

"To smo povedali že lani, pri tem pa ne postavljamo nobenih pogojev. Izjava ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da MOL zanima le stavba ŽZD, je milo rečeno neumestna. V občinskem prostorskem načrtu so na tem območju predvidene zdravstvene dejavnosti, zato tam ne more biti nič drugega. Kar naj imajo stavbo, saj je po navadi tako, da mora MOL zagotoviti tudi sredstva za prenovo teh objektov," je izjavil ljubljanski župan Zoran Janković in dodal: "Ne bodo pa nas silili, naj podelimo koncesijo mimo razpisa, ker tega ne bomo naredili. Pravočasno smo opozarjali, kaj se bo zgodilo. Naj na nas ne prelagajo odgovornosti, češ, kaj bo s pacienti in zaposlenimi." Na SŽ, ki je lastnik ŽZD, ob tem pravijo le, da "intenzivno" sodelujejo pri iskanju rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.