Slovenija
15 ogledov

Še 131.000 Američanov več brez služb

(Foto: AP) Žurnal24 main
Ameriško gospodarstvo je julija izgubilo 131 tisoč delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa ostaja nespremenjena pri 9,5 odstotka.

Zasebni sektor je sicer že sedmi mesec zapored ustvarjal delovna mesta, a je bilo 71 tisoč novih zaposlitev manj od pričakovanj analitikov in premalo za upad brezposelnosti.

V letošnjem letu je sicer zasebni sektor doslej ustvaril 630 tisoč delovnih mest, od tega kar dve tretjini v marcu in aprilu.

Po ocenah ekonomistov je namreč tista meja, nad katero se brezposelnost začne zniževati, 200 tisoč novih zaposlitev. Julija se je sicer izteklo 143 tisoč začasnih zaposlitev za potrebe popisa prebivalstva, javni sektor pa je ukinil 202 tisoč delovnih mest. V maju je ameriško gospodarstvo po popravljenih podatkih pridobilo 432 tisoč delovnih mest, v juniju pa jih izgubilo 221 tisoč.

Slabše od pričakovanj
Skupno število delovnih mest v ameriškem gospodarstvu se je tako zmanjšalo za 131 tisoč, kar je slabše od pričakovanj analitikov, po katerih naj bi zmanjšanje znašalo zgolj 87 tisoč. Napovedovali so namreč okoli 90 tisoč novih zaposlitev v zasebnem sektorju.

Vse skupaj je bilo v ZDA julija okoli 14,6 milijona brezposelnih, kar je bilo za 8,4 milijona več kot ob začetku krize decembra 2007, trenutna dinamika okrevanja ameriškega gospodarstva, še posebej domače porabe, pa ni dovolj močna, da bi se razmere na trgu dela korenito izboljšale.

Dolgotrajno brezposelnih, ki so bili brez dela že vsaj 27 tednov, je bilo julija 6,6 milijona, kar je predstavljalo skoraj 45 odstotkov vseh brezposelnih.

Stopnja brezposelnosti v ZDA je julija znašala 9,5 odstotka, od tega med moškimi 9,7 odstotka in med ženskami 7,9 odstotka. Med posameznimi etničnimi oziroma rasnimi skupinami je bila najnižja pri Američanih azijskega porekla (8,2 odstotka) in pri belih Američanih (8,6 odstotka), medtem ko je bila bistveno višja pri Hispanoameričanih (12,1 odstotka) in Afroameričanih (15,6 odstotka).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.