Slovenija
9 ogledov

Še 48 ur do dodelitve skrbništva

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Triletni deklici, ki naj bi jo spolno zlorabljal dedek po materini strani, grozi, da bo dodeljena mami. Tako je odločilo sodišče, k materi naj bi jo odpeljali v ponedeljek. Sodišče danes: Sodba je jasna.

Se bo pod pritiskom javnosti – zgodbo je včeraj spoznala skoraj vsa Slovenija – vendarle kaj spremenilo? V tem trenutku ne kaže na to. Izteka se 48-urni rok, ko bi se morda še dalo kaj spremeniti. Čakamo na odgovore ...

Center: Opozarjali smo!
"Sodišču smo napisali, da obstaja sum zlorabe otroka," nam je po telefonu  povedala Sonja Tiršek, direktorica Centra za socialno delo Ravne na Koroškem. Zato so slovenjgraško sodišče tudi pozvali, naj z odločitvijo o dodelitvi otroka počaka, da svoje delo opravi še policija oziroma da razišče sume storitve kaznivega dejanja kršenja spolne nedotakljivosti mladoletne osebe.

Z informacijami vsi zelo skopi
''Sodba o dodelitvi otroka je pravnomočna, v postopku so bila uporabljena
vsa redna in izredna pravna sredstva (vključno s predlogom za dovolitev
revizije),"
je v sporočilu zapisal Zvonko Ulcej, direktor Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu. Dodal je, da drugih podatkov in pojasnil ne morejo posredovati, saj postopki še niso zaključeni. ''O začasni odredbi bo odločeno, ko bodo zbrani ustrezni dokazi, ki jih je predlagala tožeča stranka. Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu poteka izvršilni postopek za izvršitev sodbe. Sodišče ga vodi v skladu z zakonom o izvršbi in zavarovanju. Glede vseh relevantnih dejstev se je sodišče izreklo v izvršilnem sklepu,'' je še zapisal Ulcej.

Še zbirajo informacije
Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Slovenj Gradec preverjajo sume uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Po vseh zbranih obvestilih in dokazih bodo obvestili pristojno Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu. Ker je primer v predkazenskem postopku, podrobnejših informacij niso želeli posredovati.

Oktobra deklica v bolnišnici
Iz Bolnišnice Slovenj Gradec so 11. oktobra poklicali socialne delavce in jih obvestili, da je triletna deklica v bolnišnici zaradi suma spolne zlorabe. Zgodilo se je v času, ko je deklica še živela pri svoji materi, zato je oče podal tudi kazensko ovadbo policiji.

Dedek trdi, da si je dekličin oče zlorabo izmislil
Medtem oče od sodišča dobiva tudi visoke kazni, ker noče sodelovati s sodiščem. Na drugi strani pa dedek trdi, da je vse skupaj konstrukt, ki si ga je izmislil oče, da bi dobil izključno skrbništvo.

Enako velja za vse sume spolnih zlorab otrok
Predsednica Belega obroča Vlasta Nussdorfer, ki se pogosto srečuje z otroki, žrtvami spolnih zlorab, konkretni primer, ker je zadeva še v postopku, težko komentira. A nam je razložila splošne ugotovitve, ki veljajo za vse sume spolnih zlorab otrok in s tem povezane stike s starši ali sorodniki, ki so jih osumljeni.

Ob razvezi ali razhodu staršev, če se ne moreta sporazumeti, kje bo otrok živel in s kom ter kolikokrat bo imel stike, odloča sodišče, ki zavzame svoje stališče potem, ko zasliši stranke, pripravi obširno mnenje pristojnega centra za socialno delo in po potrebi postavi tudi izvedenca. Istočasno z zaupanjem v vzgojo, varstvo in oskrbo odloča tudi o številu stikov, času trajanja in kraju, kjer se bodo izvajali. Seveda se lahko istočasno z odločanjem o tem ali kasneje, ko je zaupanje otroka v vzgojo, varstvo in oskrbo določeno, prav tako pa tudi stiki, pojavi sum spolne zlorabe otroka, tudi s strani starša, pri katerem živi ali ima z njim stike.

Do dokazanega dejanja je dolga pot
''Vsak sum spolne zlorabe je treba obravnavati skrajno resno in zelo hitro. Gre za enega najhujših posegov v otroka, na njegovo telo in posledično psiho. Zato je treba v takih primerih ravnati predvsem in samo v korist otroka, ki spolni zlorabi ne sme biti več izpostavljen. Seveda je do dokazanega dejanja lahko dolga pot. Nihče, ki zve za zlorabo, ne more pritrditi osumljencu, saj so zagovori skoraj vseh v smeri zanikanja ali celo konstrukta, izmišljene zgodbe, lažne ovadbe. O tem ne more na začetku nihče soditi, čeprav moramo odločno reči, da prostora za krivo ovadbo nikjer, še zlasti pri otroku, ni,'' nam je sporočila Nussdorferjeva.

''Ob tem pa ni treba čakati, da sodišče s pravnomočno sodbo, če bo šlo za pripor v kratkem času, sicer v letu, dveh, treh ugotovi, ali je dejanje storjeno ali ne. Dovolj je utemeljen sum, da je do tega prišlo in otroka je treba zaščititi. Kako? Možna je takojšnja prepoved stikov s tistim, ki je tega osumljen, stiki so lahko omejeni in pod nadzorom. Vsekakor pa življenja na enak način, kot je bilo pred odkrito zlorabo, vsaj za nekaj časa ne more biti. Odkrivanje ozadja, namigov o tem, da nekdo 'vidi preveč', da se želi komu maščevati, da to dela, ker želi škoditi bivšemu partnerju, v tej fazi nikakor ne sme biti," je dodala.

Pristojne službe naj opravijo svoje delo
Nussdorferjeva zaključuje, naj svoje delo opravijo organi odkrivanja, nato organi pregona in končno sojenja. ''V tem času pa mora biti otrok varen, saj je dovolj, da je dejanje sploh doživel in doživljal, mi pa si na začetku 'zgodbe' nikakor ne smemo vzeti pravice, da bi sodili o tem, ali je do dejanja prišlo ali ne. Umik otroka je vsekakor nujen, dokler se ne potrdi teza, da je do zlorabe prišlo in svoje opravijo drugi organi ali da ni prišlo; tu obstaja možnost ovadbe za krivo ovadbo. Uvodoma sem dejala, da je to zelo zavržno dejanje na škodo otroka, ki si ga prav nihče ne bi smel privoščiti.''

Po podatkih notranje ministrice Katarine Kresal, ki jih je predstavila na nedavnem srečanju v Tacnu, je bilo letos v Sloveniji zlorabljenih že dvesto otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.