Slovenija
421 ogledov

"Še avto bolj zaščiten"

Jani Dernič podatkov o višini izplačanih odškodnin v zadnjih letih ni razkril. ( Žurnal24 main
Tožba proti SBI. Od rutinske operacije do sepse? Podatke o izplačanih odškodninah skrivajo.

 

Brez natančnih podatkov

Napake. Natančnih podatkov o številu strokovnih napak ali zapletov pri zdravljenju pri nas ni, približni kazalnik so pritožbe, odškodninski zahtevki in tožbe. Po ocenah naj bi v Sloveniji na leto zaradi napak med zdravljenjem umrlo od 410 do 890 pacientov, škodo pa vsak dan občutilo 90 ljudi.

"Pred operacijo ti dajo v bolnišnici podpisati neko splošno izjavo, s katero se otresejo odgovornosti. Če jo podpišeš, jim dobesedno daš na voljo svoje telo – brez kakršnekoli garancije. To področje je pravno neurejeno. Še avto, ki ga daš na servis, je bolj zaščiten," pravi Tomaš Creeps, kipar in restavrator, doma iz okolice Divače, ki je proti Splošni bolnišnici Izola (SBI) pred dvema letoma vložil odškodninsko tožbo v višini 150 tisoč evrov.

Prejšnji teden bi morala potekati že tretja obravnava, a je odpadla, sicer pa je na koprskem okrožnem sodišču ta teden potekala obravnava v še eni odškodninski tožbi proti SBI.

 

Kot poskuša dokazati Creeps, je med rutinsko operacijo hemeroidov prišlo do predrtja črevesja, zaradi česar je dobil sepso in skoraj umrl. Zdravljenje je bilo dolgotrajno in zahtevno, posledice čuti še danes. Creepsa je operiral kirurg Gregor Ravnikar, sin znanega ginekologa Janislava Ravnikarja, prav tako zaposlenega v SBI, in brat Matevža Ravnikarja, vršilca dolžnosti direktorja Zdravstvenega doma Koper.

Za odgovore nimajo časa

23 odškodninskih tožb je bilo v zadnjih petih letih vloženih proti SBI.

 

V SBI, ki jo zastopa odvetniška družba Matoz, tožbe niso želeli komentirati, prav tako niso povedali, kaj je pokazal interni nadzor primera.

Na bolnišnico smo naslovili tudi več vprašanj v zvezi s pritožbami, odškodninskimi zahtevki in tožbami proti bolnišnici zaradi (domnevnih) zdravniških napak in zapletov. Dejali so, da zaradi dopustov za odgovore nimajo časa.

Nič izvensodno
Jani Dernič, vršilec dolžnosti direktorja SBI, nam je povedal le, da je bilo v zadnjih petih letih proti SBI vloženih 23 odškodninskih tožb, skupno pa je bilo v tem obdobju hospitaliziranih 70 tisoč ljudi. Koliko tožb se je končalo v prid pacientov in koliko odškodnin oziroma v kakšni višini jih je bolnišnica morala izplačati, pa nam ni povedal.

"Stroški so nastali le za odvetniške storitve. Morebitne priznane odškodnine je krila zavarovalnica." Na vprašanje, v koliko primerih so priznali upravičenost do odškodnin v predpravdnem reševanju oziroma koliko zadev so rešili izvensodno, pa je odgovoril, da v nobenem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.