Slovenija
12 ogledov

Se bo leta 2009 že delil dobiček?

Gospodarski minister Andrej Vizjak je predstavil novelo novele zakona o prevzemi Žurnal24 main
Ministrstvo za gospodarstvo je predstavilo predlog zakona o finančni participaciji zaposlenih, saj želijo spodbujati različne oblike udeležbe zaposlenih pri dobičku.

Ministrstvo za gospodarstvo je danes predstavilo predlog zakona o finančni participaciji zaposlenih. Z zakonom, ki temelji na načelu prostovoljnosti, želijo po besedah ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka razvijati in spodbujati različne oblike udeležbe zaposlenih pri dobičku, in sicer tako, da bodo v največji meri uveljavljeni tudi drugi cilji, kot so večja učinkovitost, produktivnost, donosnost.

Zakon temelji na načelu prostovoljnosti, kar pomeni, da je udeležba prostovoljna, in sicer tako za delavce kot družbe, je pa zavezujoča, ko se o tem sklene dogovor oziroma pogodba. "Ustvarjati želimo pogoje, da se takšne pogodbe sklenejo, ne želimo pa jih vsiljevati," je dejal minister. Po njegovih besedah naj bi nekateri večji poslovni sistemi že izrazili pripravljenost za vključitev v shemo.

Po predlogu zakona lahko družba delavcem izplača največ 20 odstotkov dobička posameznega poslovnega leta, a ne več kot deset odstotkov letnega bruto zneska plač. Delavec lahko prejme največ 5000 evrov, velja pa le za delavce, ki so v rednem delovnem razmerju.

Davčne olajšave v predlogu zakona so določene tako za delavce kot delodajalce, opredeljene pa so pri davku od dohodka pravnih oseb, dohodnini ter plačilu prispevka za socialno zavarovanje. Delodajalci in zaposleni pridobijo pravico do davčnih olajšav po sedanjem predlogu zakona po treh letih. Delodajalci in delavci nimajo istega mnenja glede davčnih olajšav, tako da se bodo o tem še pogajali.

"Prav je, da se dobiček deli med vse."
V državno blagajno naj bi po uveljavitvi zakona po dosedanjih analizah, kar je sicer odvisno od števila družb, ki bi se za tak sistem odločile, steklo na letni ravni od 10 do 15 milijonov evrov manj sredstev, je dejal Vizjak in povedal, da je zakon usklajen s finančnim ministrstvom.

Minister meni, da se mora dobiček deliti med vse, ne le med vrhove gospodarskih subjektov, upravo in nadzorni svet. © BOBO

 
"V tem obdobju beležimo visoko gospodarsko rast, boljše poslovanje gospodarskih subjektov, dobička je več in prav je, da se ta dobiček deli med vse, ki ga tudi ustvarjajo, ne le med vrhove gospodarskih subjektov, upravo, nadzorni svet, temveč da ima sleherni zaposleni kaj več od tega," je dejal Vizjak.

Če bo vse šlo po načrtu, bo v prvi polovici decembra predlog že v obravnavi pri ekonomsko-socialnem svetu. Po najbolj optimističnem scenariju bi DZ zakon lahko sprejel januarja, tako da bi se leta 2009 že lahko delil dobiček iz leta 2008.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.