Slovenija
79 ogledov

Se bo Telekomu splačalo, da je kršil zakon?

telekom slovenije Anže Petkovšek
Če nekdanji prisilni naročniki na ISDN ne bodo vložili tožb za vračilo, se bo Telekomu kršitev zakonodaje splačala.

Državni Telekom je zaradi kršitev pravil konkurence morda le ne bo tako dobro odnesel. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes objavila osnutek tožbe, s katero bodo lahko od Telekoma zahtevali vračilo vsiljene naročnine za ISDN. Tako bodo prihranili stroške za odvetnika, še vedno pa bodo morali plačati sodne takse.

Navodila za vložitev tožbe so na tej povezavi.

Ker v Sloveniji nimamo možnosti skupinske tožbe potrošnikov, bo moral vsak, ki bo želel dobiti denar nazaj, sam vložiti tožbo. Na Telemomu pravijo, da nimajo podatka, koliko tožb so naročniki že vložili za vračilo denarja. Matjaž Klančar, odgovorni urednik revije Monitor pravi, da je zahtevek za vračilo denarja z njihove spletne strani preneslo okrog 1.500 bralcev, vsaj za enega pa vedo, da je odvetnika že pooblastil, da pripravi tožbeni zahtevek. 

Bi radi imeli hitri internet? Naročiti morate še ISDN!

Spomnimo, Telekom je od  vseh, ki so želeli imeti ADSL priključek za internet, zahteval, da naročijo še ISDN, ki je za višjo naročnino od klasičnega priključka sicer omogočal dve liniji in prikaz, kdo kliče, a večina potrošnikov tega ni potrebovala. Telekom je trdil, da je ISDN priključek nujen zaradi tehničnih razlogov, kar se je izkazalo za laž. Kršitev po najbolj striktni razlagi prava zastara že 20. aprila. 

V ZPS trdijo, da Telekom zavlačuje, da bi postopek zastaral, na Telekomu pa trdijo, da postopek še ni končan, saj je "odločitev Upravnega sodišča pravno zmotna, zaradi česar je družba vložila zahtevo za revizijo postopka pred Vrhovnim sodiščem“. Na poziv ZPS, naj pri notarju deponirajo izjavo, da bodo potrošnikom vrnili denar, če se izkaže drugače in ne uspejo z revizijo postopka, pa Telekom ni odgovoril. 

Ne sodišča, denar je prineslo društvo

Podobno nerazpoloženi za vračanje denarja so bila elektrodistribucijska podjetja, ki jih je takrat še urad za varstvo konkurence dokazal kartelno dogovarjanje o cenah elektrike, a je Društvo za vračilo preplačane elektrike začelo z veliko akcijo zbiranja pooblastil odjemalcev, zbrali so jih kar 70 tisoč, nakar so se podjetja odločila, da denar vrnejo vsem. V nasprotnem primeru bi morali namreč, po koncu postopka, plačati še sodne stroške za 70 tisoč tožb.  S podobno motivacijo so se za vračilo kartelno dogovorjenih provizij za dvige na bankomatih drugih bank odločile banke. 

O pravu, delu in sociali lahko veliko informacij najdete na forumu med.over.net

Komentarjev 4
  • dragec 18:13 17.marec 2015.

    In si boš zbrisal pod nosem

  • dragec 18:13 17.marec 2015.

    In si boš zbrisal pod nosem

  • erikkk 21:41 16.marec 2015.

    Tud jst sem eden od kupcev tega pogojeenega ISDN in ADSL-jabom dal tožbo in zahteval povračilo ... položnice so