Slovenija
12 ogledov

Se bo tokrat našla politična volja?

Zagovornica istospolnih porok je tudi predsednica Cristina Fernández. Žurnal24 main
Predlog ZL. Premier Miro Cerar in ministrica za delo Anja Kopač Mrak sta podprla prizadevanja za izenačitev heterospolnih in istospolnih parov.

Predlog novele zakona, ki ga je v zakonodajni postopek danes vložila poslanska skupina ZL, istospolno skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo. Predlog priznava pravne posledice tudi življenjski skupnosti dveh oseb istega spola, ki nista sklenili zakonske zveze, ki torej živita v zunajzakonski skupnosti.

V celoti podpira

Na predlog se je že odzval tudi premier Miro Cerar. V izjavi novinarjem ob robu seje DZ je dejal, da SMC pravice LGBT v celoti podpira, vendar je vse stvar razprave v parlamentu. Predlog ZL mora še prebrati oz. preučiti, je dodal.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je v izjavi novinarjem v DZ dejala, da s predlogom novele zakona, ki jo predlaga ZL, sama osebno nima težav, če bi bila takšna politična volja.

Pojasnila je, da gre za preprost predlog zakona, ki govori o sklenitvi zakonske zveze. Takšen je bil po njenih besedah prvotni predlog družinskega zakonika, ki pa je sicer mnogo širše urejal problematiko koristi otroka in druge ukrepe družinske politike.

O posvojitvi prihodnje leto

Spomnila je, da je v medresorskem usklajevanju do konca tedna tudi vladni predlog zakona o partnerski skupnosti, ki izenačuje položaj med partnerjema, tudi istospolnima. Vlada ga bo predvidoma potrdila sredi januarja. A zakon ne posega v vprašanje do tretjih oseb, kar pomeni, da je vprašanje posvojitev izključeno.

Za prihodnje leto pa vlada načrtuje tudi zakon o družinah, v katerem bo urejala vprašanje posvojitev. Tedaj bodo znova odprli vprašanje, ali je smotrno in ali je dovolj politične volje, da zagotovijo posvojitve s strani istospolnih parov, je pojasnila Kopač Mrakova.

A je obenem tudi poudarila, da že po obstoječi zakonodaji - takšnih posvojitev imamo 12 - lahko istospolni partner posvoji otroka svojega partnerja.

Ministrica je spomnila na dogovor koalicijskih partnerjev v koalicijskem sporazumu glede ureditve tega področja. Prevladala je odločitev za sprejem dveh ločenih zakonov. Torej, da tudi ne zaobidejo popolnoma referendumske volje ljudi glede družinskega zakonika.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:02 16.december 2014.

    naj se že enkrat to potrdi da bo končno mer z obrobnimi temami. mormo se začet ukvarjat z tapravimi problemi. manj je distrakcije bolš je.