Slovenija
43 ogledov

Še bogataši bi radi popuste

V Marini Koper pričakujejo letos za 10 odstotkov slabše rezultate kot v lanskem Žurnal24 main
V Marini Portorož in Marini Koper opažajo, da se gostje pričakujejo večje popuste. Je pa področje turističnega križarjenja tako kot drugod po svetu v vzponu.

"Gostje pričakujejo večje popuste in po njih tudi vprašajo," pojasnjuje direktor koprske marine Rado Sluga. Kapetan Marine Portorož Marjan Matevljič dodaja, da gostje v zadnjem času manj porabijo.

V Marini Koper, ki ima 75 privezov, pričakujejo letos za 10 odstotkov slabše rezultate kot v lanskem letu. Ob tem dodajajo, da trenutni rezultati niso slabi.  Stalni gostje so ostali isti, pozna pa se upad brokerjev, ki so v marini sestavljali plovila in jih nato vozili na določene destinacije, pojasnjuje Sluga.

V Marini Portorož s približno 1000 priveznimi mesti se v zadnjem času povečuje število slovenskih gostov. Teh je po Matevljičevih navedbah zdaj slabih 60 odstotkov. Nemških gostov je 16 odstotkov, 13 odstotkov Avstrijcev, pet odstotkov pa Italijanov. V marini ocenjujejo, da bo poslovanje v letošnjem letu težje od lanskega. Cene storitev so po njihovih navedbah približno enake kot lani.

Križarjenje v vzponu
Pač pa krize na Obali, tako kot drugod po svetu, ne občuti področje turističnega križarjenja. V Koper bo letos priplulo 55 potniških križark, kar je približno toliko kot lani, bodo pa ladje precej večje. Pripeljale bodo 40.000 potnikov oziroma četrtino več kot lani.

Križarke v Koper večinoma prihajajo na poti iz ali v Benetke. V šestih do 12 urah, kolikor navadno traja postanek v Kopru, lahko potniki v okviru vodenih ogledov obiščejo Piran in Portorož in se sprehodijo po starem mestnem jedru Kopra.

Lahko se odločijo tudi za voden ogled Lipice, Postojnske jame ali jame Dimnice, je pojasnila Ingrid Trobec iz konzorcija za promocijo in razvoj križarjenja v Kopru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.