Slovenija
13 ogledov

Še bolj bo zategoval svoj pas

Žurnal24 main
Premier zatrdil, da vlada uspešno zmanjšuje stroške in število zaposlenih v javni upravi. Napovedal nove ukrepe. Na vladi kljub vsemu povečali število zaposlenih.

"Ne trdim, da smo storili čisto vse, še je manevrskega prostora in še bomo trmoglavili pri tem, da ga bomo izpolnili," je premier Borut Pahor danes v okviru odgovora na poslansko vprašanje zatrdil, da vlada izvaja sklepe o zmanjševanju števila zaposlenih v državni upravi in da se je uspešno lotila zmanjševanja stroškov v državni upravi, hkrati pa je napovedal nove ukrepe.

Porabijo vse, kar ostane
Radovan Žerjav iz SLS je namreč v poslanskem vprašanju opozoril, da se je v letih 2009 in 2010 v širšem sektorju državne uprave na novo zaposlilo najmanj 4.500 ljudi. Poleg tega državna uprava na koncu leta porabi vse, kar ji je ostalo, še opozarja Žerjav.

Napačni podatki
Pahor je popravil podatke Žerjava, češ da se je število zaposlenih v celotnem javnem sektorju od decembra 2008 do decembra 2010 povečalo za nekaj manj kot tri tisoč ljudi in ne 4.500.

Premier je ob tem pojasnil, da je prišlo do povečanja zaposlenih na vladi, saj zaradi strokovnih referenc, ki jih morajo imeti zaposleni, niso uspeli s prerazporeditvami. V civilnih organih državne uprave se je sicer število zaposlenih v letu 2009 zmanjšalo za 268, v letu 2010 pa za 411. To sicer ne zajema vojske in uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, je dodal Pahor.

Hkrati je napovedal nove ukrepe za varčevanje, ki jih bo vlada poslala v obravnavo državnemu zboru.

Ni pospešene porabe
Glede prakse povečevanja porabe ob koncu leta pa je predsednik vlade pojasnil, da restriktivno načrtovanje sredstev za posamezne namene že samo po sebi preprečuje, da bi prišlo na koncu leta do pospešenega trošenja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.