Slovenija
24 ogledov

Še bolj bodo zmanjšali odhodke

"Vladi je uspelo pripraviti predlog proračuna tako, da smo sprejeli pametne komp Žurnal24 main
Koalicija napoveduje dodatno zmanjšanje proračunskih odhodkov v naslednjih dveh letih, in sicer za 35 milijonov evrov.

Za leti 2010 in 2011 je koalicija sicer načrtovala dobrih deset milijard evrov odhodkov, ki pa naj bi jih zdaj oklestili za najmanj 35 milijonov evrov. Dopolnjen predlog proračuna bodo sprejeli prihodnji teden in ga posredovali v državni zbor.

Zares upa na 50 mio evrov prihrankov
Po koalicijskem vrhu je predsednik Zaresa Gregor Golobič v imenu poslanske skupine Zares izrazil pričakovanje, da se bo znotraj proračuna našlo 50 milijonov evrov prihrankov oziroma investicij, ki niso nujno potrebne in so se v proračunu znašle brez ustrezne pravne podlage v preteklih letih.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Križanič bo iskal rezerve
Pravosodni minister Aleš Zalar (LDS) je dejal, da je vlada dala mandat ministru za finance Francu Križaniču, da se pogovori s posameznimi ministri in poišče še nekaj rezerv.

Zavedajo se, da je treba zagotoviti sredstva, povezana z dogovorom, ki jih je ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs dosegla s sindikati javnega sektorja. Zalar pričakuje, da bo finančno ministrstvo že v petek predložilo dopolnjeni predlog proračuna.

Ustavno sodišče pred spremembami
Obenem pa je pravosodni minister dejal tudi, da bo vlada morda do konca leta v državni zbor vložila predloge ustavnih sprememb. Spremembe ustave bodo zadevale izključno položaj in pristojnosti ustavnega sodišča. Na nujnost posodobitve ustave na področju pristojnosti in položaja ustavnega sodišča je sicer že pred časom opozoril tudi predsednik republike Danilo Türk.

Na ministrstvu za pravosodje želijo, da se z osnutkom besedila najprej seznanijo vse politične stranke, zato podrobnosti pripravljenega besedila še niso pripravljeni razkriti. Kot pravijo, pa načrtovane spremembe sledijo glavnemu cilju- razbremeniti ustavno sodišče z zadevami, ki ne odpirajo pomembnih ustavnopravnih vprašanj.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Vsebina pogovora v Zagrebu neznana
Sicer pa predsednik vlade Borut Pahor predstavnikov koalicijskih strank na današnjem sestanku ni seznanil z vsebino pogovorov v Zagrebu glede arbitražnega sporazuma o slovensko-hrvaški meji. Vseeno pa so stranke izrazile podporo predlogu sporazuma.

Pahor se je namreč včeraj sestal s hrvaško kolegico Jadranko Kosor. Po pogovoru je poudaril, da sta Hrvaška in Slovenija v prelomnem trenutku, po katerem se bo pokazalo, ali bosta državi prijateljski ali bosta poudarjali tisto, kar ju ločuje. Kosorjeva je napovedala, da se bo glede sporazuma srečala s koalicijskimi partnerji in predstavniki parlamentarnih strank. Od parlamenta bo zahtevala podporo za parafiranje ter podpis sporazuma.




 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.