Slovenija
15 ogledov

Še boljši, še aktualnejši

Žurnalov kolumnist Dejan Steinbuch Žurnal24 main
Dober mesec po uspešnem zagonu prvega slovenskega brezplačnega dnevnika Žurnal24 in ob četrti obletnici izhajanja tedenskega Žurnala bo slednji deležen sprememb, ki ga bodo naredile še privlačnejšega in predvsem ažurnejšega.

O spremembah smo se pogovarjali z dosedanjim in novim odgovornim urednikom tedenskega Žurnala, Dejanom Steinbuchom in Goranom Novkovićem.

 

Dejan Steinbuch bo po štirih letih uspešnega dela na uredniški funkciji odslej deloval kot svetovalec uprave krovne družbe Styria Medien International, svoj stik z bralci pa bo še naprej ohranjal kot kolumnist in bloger.

 
Kakšna je ocena prvih štirih let izhajanja tedenskega Žurnala?

Dejan Steinbuch: To je zgodba o uspehu, kar se je pokazalo že nekaj mesecev po izidu prve številke. Po vseh merjenjih branosti je Žurnal dosegel zelo dobre rezultate in postal v ljubljanski regiji najbolj bran tiskani medij v absolutni kategoriji, v drugih regijah pa je prav tako dosegal najvišja mesta.

V vsebinskem smislu se je ta zgodba o uspehu morda nekoliko relativizirala edino v tem, da je obseg oglasnega prostora zelo narasel, kar je sicer dobro zaradi dohodkov časopisa, je pa to tudi nekoliko okrnilo vsebino. V tem vidim edini negativni učinek komercializacije, vendar se s tem srečujejo prav vsi mediji.

Kakšna je trenutna branost tednika in kakšni so obeti za prihodnost?

Dejan Steinbuch: Zadnja nacionalna raziskava branosti, ki zajema podatke za leto 2006 in je bila predstavljena junija letos, nam kaže branost približno en bralec na izvod, se pravi okoli 250.000 bralcev. Višjo branost od omenjene so nam sicer namerili leta 2005, ko smo imeli krepko čez 300.000 bralcev, vendar je bila nato spremenjena metodologija merjenja in je bolj ali manj vsem tiskanim medijem branost padla. Mislim, da je statistično težko realno ocenjevati branost.

Katere so poglavitne spremembe ob napovedani obnovi tedenskega Žurnala in kakšno vlogo bo imel tednik v prihodnje?

Goran Novković prevzema mesto odgovornega urednika od Dejana Steinbucha. © Boštjan Tacol

 
Goran Novković: Pri prenovi sta pomembni dve stvari: prva je, da ga želimo oblikovno krepko prenoviti in ga poskušamo spraviti v neko sodobnejšo, bolj zanimivo in zabavno obleko. Druga tudi zelo pomembna zadeva pa je, da bomo hkrati s tem obstoječo strukturo časopisa poskušali vsebinsko narediti še boljšo in da bomo informativno ažurnejši, še posebno zato, ker bodo roki za oddajo člankov bistveno poznejši, kot je bilo to doslej, kar pomeni, da bomo lahko v tednik vključili še nekatere petkove dogodke.

Prenova časnika, tako oblikovna kot vsebinska, je pomembna še posebno zato, ker sta pred kratkim hkrati nastala tudi dnevnik Žurnal24 in spletni portal zurnal24.si, kar pomeni veliko več novinarskega dela, zato želimo, da se branost poveča tudi tedniku. Za tednik bo odslej  pisalo več novinarjev, to pa pomeni več kakovostnih informacij, boljša kakovost pa pomeni boljšo branost in večjo zanimivost za širšo publiko.

Dejan Steinbuch: Praktično spremembo vidim tudi v tem, da tedenski Žurnal nadomesti neobstoječo sobotno izdajo dnevnika Žurnal24. Tudi zato bo del časopisa narejen bistveno pozneje, kot je bilo doslej, ko smo bili primorani zaključevati časopis že v torek zvečer ali sredo dopoldne. Seveda pa zlata sredina oziroma jedro Žurnala, predvsem magazinski del, ostaja v nekem smislu isto kot doslej, saj je glede branosti dosegal najboljše rezultate.

V ta del smo vnesli nove, sveže grafične elemente, v samo vsebino in strukturo pa si nismo upali preveč dramatično posegati, da ne bi ogrozili že doseženega nivoja, saj je pri slovenskih bralcih vedno treba računati na določeno mero konservatizma in zato dramatične spremembe niso najbolj smiselne.

Kaj pa način distribucije, ostaja enaka kot doslej?

Dejan Steinbuch: V obstoječih regijah, ki jim bomo sedaj dodali še dve, Dolenjsko in Gorenjsko, bo distribucija potekala tako kot doslej, torej v poštne nabiralnike, s tem da se skupno število izvodov poveča za 20 odstotkov z 250.000 na 290.000 izvodov.

 

Namestnika Gorana Novkovića na mestu odgovornega urednika bosta Luka Dekleva in Borut Hočevar,  izvršna urednika pa Matej Košir in Saša Lubej.

 
Kakšna bo uredniška politika v tedenskem Žurnalu?

Goran Novković: Uredniška politika tedenskega Žurnala bo na neki način hkrati kontinuiteta s sedanjim Žurnalom, še posebno, kar se tiče magazinskega dela, prilog in tako dalje, hkrati pa bo po svoje zelo podobna strategiji dnevnika Žurnal24, ki je nastal pred dobrim mesecem. Prva lastnost je regionalni dostop, ki ostaja tako kot doslej zelo izrazit, celo bolj kot pri dnevniku. Druga lastnost novega časnika bo čim več močnih in ekskluzivnih informacij, kot tretja točka pa bo, kot že omenjeno, značilna večja ažurnost, saj bomo vanj vključevali še četrtkove in deloma tudi petkove dogodke tedna. Zelo pomembno vlogo pa bo še naprej imela interakcija z bralci, ki jo je imel dosedanji tednik že doslej veliko. Tako bomo objavljali njihove vsebine, vedno bomo v stiku z njimi in si izmenjevali informacije.

Že prej smo omenili, da bodo tudi novinarji dnevnika pisali za tedenski Žurnal. Se obeta še kakšno drugo sodelovanje med vsemi tremi mediji v skupini Žurnal Media?

Goran Novković: Seveda, uredniki bodo med seboj zelo sodelovali, nekateri bodo celo na dvojni funkciji v obeh časopisih. Tedenski Žurnal bo hkrati sobotna izdaja dnevnika in tednik obenem, zato bo tukaj bistveno več prelivanja informacij, računamo pa tudi na velik dvig kakovosti. Ne gre torej le za neki cilj oziroma strategijo, ki naj bi jo dosegli, temveč smo že operativno celotno organizacijo zastavili tako, da bo stvar potekala optimalno.

Na tem mestu se še iz srca zahvaljujem Dejanu in ekipi za vse, kar je v zadnjih štirih letih naredila, hkrati pa gre moja zahvala tudi ekipi, ki je na novo prišla na Žurnal. Bralcem pa želim, da bodo imeli tudi v prihodnje obilo užitka v branju prispevkov tako enih kot drugih, ki sedaj tvorijo skupno ekipo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.