Slovenija
18 ogledov

Še brez odločitve, kako naprej

tribuna, Borut Pahor, Katarina Kresal, Gregor Golobi%C4%8D Žurnal24 main
Koalicija se bo do četrtka odločila, kako naprej. V petek že socialni dialog. Ministrica iz vrst Zaresa Irma Pavlinič Krebs pripravljena oditi, ostro nasprotuje interventnemu zakonu.

Predsedniki koalicijskih strank so se sestali na kolegiju pri predsedniku vlade Borutu Pahorju.

Kolegij ni prinesel nobenih pretresljivih odločitev. "Dokler imamo odgovornost za vodenje te države, ne bomo vrgli puške v koruzo. Storili smo veliko, da smo potegnili državo iz krize," je po kolegiju dejal premier.

Pahor je napovedal, da se bodo lotili tudi strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami, znotraj tega privatizacije premoženja – ne da bi hoteli zmanjševati dolg.

Kako naprej?
Še naprej bodo delali v smeri reform – na kakšen način, se še niso odločili.

"V tem trenutku razmišljamo o interventnem zakonu in rebalansu proračuna ali pa le  rebalansu. Dokončne odločitve še ni, saj bo ministrstvo za finance najprej naredilo izračune, kako bi z davkoplačevalskim denarjem kar najbolje dosegli tri cilje: ohranitev gospodarske rasti, nadaljevanje rasti zaposlovanja in ohranitev relativne socialne povezanosti," je pojasnil Pahor.

Ukrepi morajo biti po njegovem mnenju zaradi včerajšnje zavrnitve pokojninske reforme kratkoročne narave.

Že za petek pa je napovedal sestanek z vrhom socialnih partnerjev. "Rad bi ugotovil, ali obstaja pripravljenost, da gremo naprej z zdravstveno reformo in reformo trga dela."

Redkobesedni
Premier je danes podal le izjavo, da na vprašanja ne bo odgovarjal. Redkobesedni so bili tudi ostali. Predsednica LDS Katarina Kresal se je medijem izognila tako ob prihodu kot odhodu s kolegija. Predsednik Zaresa Gregor Golobič – ki je prišel na sestanek "le poslušat" – pa je dejal, da sestanek ni prinesel kakšnega posebnega sporočila.

Imamo opravka s pozitivnimi trendi, treba je preprečiti takšne politične odločitve, ki bi spremenile ta trend.
Borut Pahor

Pavlinič Krebsova ostro proti intervencijskemu zakonu
Danes se bo sestala tudi poslanska skupina Zares in verjetno tudi ministri te koalicijske stranke, popoldne pa naj bi se sestal kolegij predsednika stranke Zares. V sredo bo svet stranke odločal, ali bodo zapustili koalicijo.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pred sestankom poslanske skupine in vodstva Zares povedala, da nasprotuje interventnemu zakonu, ki ga napoveduje premier, saj zanj ne vidi razumnega razloga. Glede svojega vztrajanja v vladi pa je dejala, da ima premier na voljo njen odstop, če bo to omogočilo premik v pravo smer.

Bruselj izid "jemlje na znanje"
Izid nedeljskega referenduma, na katerem so volilci zavrnili pokojninsko reformo, je na znanje že vzela Evropska komisija, ki slovensko vlado zdaj spodbuja, naj stori vse za izboljšanje dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema. Opozorila je, da je predviden dolgoročni vpliv staranja na proračun v Sloveniji bistveno večji kot v povprečju v EU in da je ta problem preprosto treba rešiti.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je dejal, da bi se na svetu stranke lahko odločili tudi za temeljito rekonstrukcijo vlade, kar po njegovem pomeni, da se je zadeve treba lotiti "sistematično, naprej pri tistem, ki vodi vlado". "To je eno od možnih stališč, ki ga bomo sprejeli na sredinem svetu stranke," je dejal. Če zahteva ne bi bila upoštevana, pa bi lahko stranka tudi izstopila iz vlade.

Predsednik Zares Gregor Golobič pa je zanikal možnost, da bi novega mandatarja iskala sama stranka. "Tu je na potezi predvsem SD in njen predsednik," je dejal.

SDS: Pahor se spreneveda
"Predsednik vlade Borut Pahor se spreneveda, ko pravi, da odstop vlade ni nobena rešitev in da to ne vodi do predčasnih volitev," pa je dejal prvak SDS, Janez Janša."Ravno odstop vlade ali pa njenega predsednika, kar pripelje tudi do odstopa vlade, je prvi nujni korak, da pridemo do predčasnih volitev," je še dejal.

Janša je še opozoril, da je jasno, kdo je za to, da se stvar ne reši. Niti predsednik vlade niti drugi iz vladne koalicije po objavi izida referendumov niso znali jasno povedati, kaj bodo storili, čeprav se je takšen izid napovedoval po vseh anketah, je še poudaril predsednik največje opozicijske stranke.

"To pomeni, da imamo pred seboj neko vase zagledano, popolnoma nesposobno, kvaziupravljalsko elito, ki se prepira med seboj, ki sestankuje, ne vidi pa, da hiša gori," je bil kritičen Janša.

SD: Vlada bo delala naprej
Popoldne se je sestal tudi kolegij predsednika SD Boruta Pohorja, kjer so po besedah podpredsednika Mirana Potrča največ pozornosti namenili posledicam padca pokojninske reforme.

Vlada ima po ocenah vodstva SD še vedno odgovornost, da oceni, kaj storiti za omilitev posledic, ki jih tako za razmere v državi kot tudi za položaj Slovenije v mednarodni skupnosti predstavlja padec reforme.

Po Potrčevih besedah sicer ni dvoma, da ima vlada zelo nizko kredibilnost, kar je "gotovo pomemben razlog za rezultat na referendumu". Hkrati je poudaril, da se še niso pogovarjali o tem, da bi vlada prenehala z delom oz. odstopila mandat, "temveč bo delala naprej in poskušala uresničevati svojo politiko. Ali se bo v bližnji prihodnosti to pokazalo kot realna možnost, pa bomo sproti ocenjevali", je dodal podpredsednik SD.

Eno od vprašanj je tudi rekonstrukcija vlade, se je strinjal Potrč, toda o tem naj se danes na kolegiju ne bi pogovarjali. Je pa po Potrčevih ocenah rekonstrukcija vlade številčno in vsebinsko lahko dodaten razlog, ki okrepi ali oteži uspešno delovanje vlade.

Podpredsednik SD Patrick Vlačič pa je po kolegiju poudaril, da sama zamenjava vlade ne bo rešila težav Slovenije v gospodarstvu in drugje. Poudarja še, da smo vlado Janeza Janše že videli in "ni bila uspešna".

V LDS želijo iti do konca
Prav tako v sredo se bo sestal tudi svet LDS, saj menijo, da padec treh reform terja spremembe v delu vlade. Kot je še povedala Kresalova, bo moral Pahor ne glede na izid referenduma potegniti odločne poteze glede dela vlade. Kljub temu bodo svoje delo opravili do konca.

Premier Pahor je včeraj dejal, da bo vlada verjetno predlagala interventni zakon, nanj pa naj bi vezal tudi zaupnico. Kaj sploh je interventni zakon, lahko preberete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.