Slovenija
21 ogledov

Še brez odločitve o Grčiji

Protesti v Grčiji Reuters
Finančni ministri območja evra bodo odločali o 12 milijard evrov vrednem paketu pomoči Grčiji.

Finančni ministri držav v območju evra za zdaj niso sprejeli nobene odločitve glede pomoči Grčiji pred bankrotom, a zasedanje se nadaljuje še v ponedeljek. Predvidena je potrditev izplačila naslednjega, 12 milijard evrov vrednega obroka posojil v sklopu lani dogovorjene pomoči državi pod pogojem, da sprejme potrebne varčevalne ukrepe.

Da bo do dogovora prišlo, je precej verjetno, potem ko je Nemčija spremenila stališče. Poprej je zahtevala, naj zasebni upniki obvezno prevzamejo znaten del stroškov in podaljšajo ročnost obstoječih obveznic, s čimer bi zmanjšali breme davkoplačevalcem, čemur je zaradi nevarnosti razglasitve bankrota nasprotovala Evropska centralna banka.

Zasedanja skupine finančnih ministrov 17 članic unije z evrom se danes prvič udeležuje novi grški finančni minister Evangelos Venizelos, ki je ob prihodu obljubil, da bo Grčija izpolnila svoje zaveze za ureditev javnih financ.

Grški premier išče podporo
Grški premier George Papandreu je medtem pozval parlament, naj podpre njegovo vlado na glasovanju o zaupnici, da bi premostili hudo gospodarsko krizo v državi. "Prosil sem za obnovitev zaupanja v vlado, saj se država nahaja v ključnem času," je dejal.

"Problem dolga še ni končan, država pa se mora zdaj osredotočiti na to, da bo skupaj s partnerji v Evropski uniji preprečila bankrot države," je poudaril. "To pa je mogoče le ob soglasju vseh političnih sil in socialnih partnerjev v državi."

Parlament, v katerem imajo vladajoči socialisti šibko večino 155 od skupno 300 glasov, bo po napovedih o zaupnici novi vladi glasoval v noči s torka na sredo.

Komentarjev 1