Slovenija
30 ogledov

Še budilka hoče vedeti vse

Telefon Jaka Dimc
Mobilne aplikacije. Največja nevarnost za okužbo telefona in za zasebnost.

"Aplikacije niste dobili zastonj, plačali jo boste z osebnimi podatki," je na posvetu o varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah opozorila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Brezplačne aplikacije po besedah njene sodelavke Jelene Burnik zahtevajo štirikrat več podatkov kot plačljive. Tako obstaja iskalnik, ki zahteva dostop do vseh podatkov, pravico do snemanja in fotografiranja brez naše vednosti, ki lahko zapisuje na spominsko kartico ali podatke z nje izbriše ter celo aktivira plačljive storitve. Obstaja pa tudi budilka, ki zahteva podatek o lokaciji in lahko fotografira brez naše vednosti, je opozorila Burnikova.

Veliki nas postavijo v kot

V priročniku, ki so ga izdali skupaj z zavodom Varni na internetu in Si-certom, svetujejo, da izberete drugo aplikacijo, ki zahteva manj dovoljenj, a Burnikova priznava, da smo pri najbolj priljubljenih aplikacijah, kot sta Gmail in Facebook, "postavljeni v kot". Sama je pri njih izklopila dovoljenje za oddajanje geolokacije. Podobno je storil Gorazd Božič, vodja Si-certa, ki je poleg tega z geslom zaščitil spletno trgovino, da otroci v njej ne morejo kupovati.

Svetujejo še, da aplikacije nalagate le iz uradne trgovine, preverite ocene uporabnikov in nameščate posodobitve. Privlačne in nepreverjene aplikacije so tudi največja nevarnost, da svoj telefon okužite z virusom. Ta lahko ukrade vaše podatke, gesla, dostopa do vaših profilov, spletne banke ali povzroči visoke stroške s pošiljanjem skritih sporočil ali s klici na plačljive številke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.