Slovenija
12 ogledov

Še danes predčasno glasovanje

predsedniške volitve Anže Petkovšek
Na tokratnih predsedniških volitvah bomo tretjič v zgodovini države predsednika republike dobili v drugem krogu volitev. Če želite glasovati predčasno, lahko glasujete še danes.

V prvem krogu je dvakrat zmagal Milan Kučan, ki je leta 1992 osvojil 63,93 odstotka glasov in tako dobil več glasov volivcev kot vseh ostalih sedem kandidatov skupaj. Tudi na naslednjih volitvah leta 1997 je Kučan s 55,54 odstotka glasovi s sedmimi tekmeci opravil v prvem krogu glasovanja.

V drugem krogu zmagal Drnovšek

Na volitvah 2002 in 2007 pa nobenemu izmed kandidatov v prvem krogu ni uspelo prepričati absolutne večine volivcev. Leta 2002 je Janez Drnovšek v prvem krogu volitev prejel 44,39 odstotka glasov in se z Barbaro Brezigar, ki je prepričala 30,80 odstotka volivcev, uvrstil v drugi krog. Poleg njiju se je za predsedniško funkcijo v prvem krogu potegovalo še sedem kandidatov.

V drugem krogu so nato volivci Drnovšku namenili 56,53-odstotno podporo, s čimer je bil izvoljen za drugega predsednika države. Tedaj se je glasovanja udeležilo 65,39 odstotka volilnih upravičencev, kar je bilo manj kot v prvem krogu teh volitev, ko je na volišča prišlo 72,07 odstotka volivcev.

Türka prehitel Peterle

Tudi na zadnjih predsedniških volitvah leta 2007 je bil potreben drugi krog. V prvem krogu je namreč največ glasov prejel Lojze Peterle, in sicer 28,73 odstotka. V drugi krog se je z njim uvrstil Danilo Türk s 24,47-odstotno podporo. Rezultat prvega kroga je bil sicer tesen, saj se je Mitja Gaspari uvrstil na tretje mesto s 24,09-odstotno podporo.

V drugem krogu je nato slavil Türk, ki ga je podprlo 68,03 odstotka volivcev. Tega glasovanja se je udeležilo 58,46 odstotka volivcev, kar je bilo nekoliko več kot v prvem krogu, ko je na volišča prišlo 57,67 odstotka volivcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.