Slovenija
12 ogledov

Še danes za mesto prvega tožilca

Odnosi med Brezigarjevo in Zalarjem so se po spomladanskem sporu glede zakonitos Žurnal24 main
Še danes se lahko kandidati prijavijo na razpis za generalnega državnega tožilca. Ali bo Brezigarjeva vnovič kandidirala, ni znano. Vlada bo verjetno opravila zaslišanje s kandidati.
Na mesto vrhovnega državnega tožilca za dobo šestih let je lahko imenovana oseba, ki:
- izpolnjuje pogoje za imenovanje za okrožnega državnega tožilca,
- je najmanj 5 let uspešno opravljala funkcijo višjega državnega tožilca ali najmanj 10 let funkcijo okrožnega državnega tožilca.

Danes se izteče rok za prijavo na razpis za generalnega državnega tožilca. Ob objavi razpisa je minister za pravosodje Aleš Zalar izrazil upanje, da bo interes med tistimi tožilci, ki izpolnjujejo pogoje za imenovanje.

Napovedal je še, da bo vlada razmislila o tem, "ali ne bi kazalo opraviti zaslišanj oziroma pogovora z vsemi kandidati, preden sprejme odločitev". Kandidati morajo predložiti le življenjepis, v postopku odločanja pa ne sodeluje noben strokovni organ.

Bo poskusila še tretjič?
Sedanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar ni želela povedati, ali se bo vnovič prijavila na razpis. Mandat ji sicer poteče 4. maja 2011. Pred petimi leti, ko je nastopila to funkcijo, je razpis uspel šele v tretjem poskusu, bila pa je edina kandidatka. Za mesto generalne državne tožilke se je sicer potegovala že leta 1999, a je takrat ta funkcija pripadla Zdenki Cerar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.