Slovenija
423 ogledov

Še dostopnejše in poceni

Droge PU Maribor
Nove droge. Neznane, zato nevarnejše. Takoj po prepovedi ene od drog na trgu več nadomestnih. Zasežene droge. Policija zaseže največ konoplje. Več je kokaina, manj pa ekstazija.

Lani se je v Sloveniji pojavilo 17 novih psihoaktivnih snovi. "Nove droge nadomestijo pomanjkanje določene prepovedane droge. Tako je mefedron zapolnil pomanjkanje ekstazija," razlaga Andreja Drev z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Ponudniki se na prepoved določene droge odzovejo s ponudbo več alterenativ, pojasnjujejo na IVZ.

Pri nas pri preprodajalcih

"Trg se regulira sam, težko je napovedati, kaj bo prišlo v Slovenijo, saj je to večinoma odvisno od odločitve preprodajalca, katero drogo se odloči uvoziti v večji količini," razlaga Mina Paš iz DrogArta. V nasprotju z Evropo, kjer droge večinoma naročajo prek spleta ali kupujejo v specializiranih trgovinah, pri nas uporabniki kupujejo od uličnih preprodajalcev, ki jim bolj zaupajo. Droge prodajajo v obliki kapsul, tablet in praškov. V zadnjih letih sta po podatkih IVZ nove droge uporabila skoraj dva odstotka mladih med 15. in 24. letom. "Velikokrat po teh drogah posegajo mladi uporabniki, ki so izpadli iz šolskega sistema ali pa so tik pred tem, da izpadejo," pravi Paševa.

Težave na urgenci

"Nove droge, ki še niso prepovedane, uporabniku dajejo lažen občutek varnosti," opozarja Drevova. Predoziranje lahko povzroči epileptične napade, možgansko kap ali zvišan krvni tlak. "Na urgenci opozarjajo, da pri klasičnih drogah vedo, kakšen je potek zdravljenja, medtem ko so pri novih psihoaktivnih snoveh v hudih težavah. Zdravijo lahko samo simptome, saj ne vedo, kaj je bilo v snovi, ki jo je nekdo uporabil," pravi Drevova. Najnevarnejše snovi, kot sta drogi 5-IT in 4-MA, ki sta v Evropi zahtevali 42 smrtnih žrtev, se pri nas niso pojavile. Smrtnih žrtev tako ni bilo.

Preusmerijo na heroin

Psihoaktivne snovi ne povzročajo telesne odvisnosti, je pa zanje značilna hitra toleranca. "Uporabnik potrebuje vedno večje odmerke in zelo značilno je, da se, potem ko tudi veliki odmerki ne delujejo več, preusmeri na heroin druge opiate," razlaga Paševa.

Kokaina več, ekstazija manj

Podatki policije sicer kažejo, da se število zasegov prepovedanih drog konstantno povečuje. Lani so imeli 4.894 zasegov, leta 2009 350 manj. Policisti največkrat zasežejo konopljo, in sicer se je lani to zgodilo v 72 odstotkih primerov. Količina zaseženih drog pa kaže, da se je lani najbolj povečal zaseg kokaina. Leta 2011 so ga zasegli "le" kilogram, lani kar 26 kilogramov; heroina pa lani 19,7 kilograma, leto prej 3,2 kilograma. Obraten trend je pri ekstaziju; leta 2011 so zasegli 4.922 tabletk, lani 3.231.

Policija je lani zasegla največ, skoraj pol tone marihuane; po naših izračunih v vrednosti tri milijone evrov, pri čemer smo upoštevali povprečno ceno konoplje na ilegalnem trgu v Sloveniji. Zasežen kokain je bil vreden skoraj 1,8 milijona evrov, zasežen heroin slabih 800 tisočakov, dobrih tri tisoč zaseženih tabletk ekstazija pa "le" 21 tisoč evrov.

Komentarjev 2
  • sonja.intihar 08:51 21.junij 2013.

    *kakovosti droge

  • sonja.intihar 08:51 21.junij 2013.

    Če se hoče kdo nadrogirat z novimi drogami, mu lahk v enem povprečnem laboratoriju damo pit zmešane odpadne kemikalije. Razlike v zadetosti tak ne bo nobene, v kakovosti druge tudi ne, pa še zastonj je. Tak ko ta folk eksperimentira ...prikaži več s sabo, bi blo bolše, če bi se prijavili na teste za nova zdravila, pa bi jim še plačali, da bi se fiksali z vsem sorte.