Slovenija
63 ogledov

Še država vse pogosteje zamuja s plačilom

u017Eivljenje: 19.01.2007, varnostnik, varnostnik pred lokalom, Ljubljana, foto: Ivan u017Dupie
Varnostnike najeli za varovanje koncertov, plačali pa niso.

Vsaj polovica podjetij in državnih ustanov, ki za varovanje svojega premoženja najemajo zasebne varnostne službe, zadnji dve leti zamuja s plačili ali ne plačuje za opravljeno delo.

Gradbinec Stožic rekorder

"Od stalnih strank, ki so neplačnice, jih je nekaj že v likvidaciji. Takih je bilo v zadnjih dveh letih okoli 30, ki so bile določen čas stalni odjemalec in plačnik, potem pa so se plačila ustavila in pri tem je ostalo," pojasnjuje direktor podjetja Valina varovanje Viktor Valentinčič. Valini za opravljeno delo trenutno vsaj šest podjetij dolguje od tisoč do deset tisoč evrov. Kar 24 računov za skupno 60 tisoč evrov stroškov Valini denimo še ni poravnalo gradbeno podjetje Grep, ki je gradilo stadion Stožice v Ljubljani.

Okoli 30 tisočakov pa jim dolguje zagrebško podjetje Adria zabava, ki je letos organiziralo koncerte treh znanih glasbenikov in na katerih je Valina skrbela za red in mir. Na teh dogodkih je delalo več kot sto varnostnikov, nekaj so jih pri Valini morali celo najeti pri drugih varnostnih službah, da so lahko zagotovili zakonsko zahtevano varovanje.

V Adrii zabavi dolg priznavajo, a poudarjajo, da ga niso poravnali le za varovanje na koncertu skupine Rammstein. "Dolgujemo okoli 17 tisoč evrov. Razlog zato so finančne težave, ki jih imamo zadnji dve leti," dodajajo. Ne želijo pa napovedati, kdaj bodo Valini lahko poravnali stroške. Ta za zdaj svojim zaposlenim še poskuša plačevati redno, čeprav poudarjajo, da je to vsak mesec težje. Svoje dolžnike pa k plačilu še vedno pozivajo večinoma z opomini, saj poskušajo pred sodno izterjavo dolgove izterjati z dogovori.

Komentarjev 2
  • Bojan Nipič 07:53 13.oktober 2013.

    Zagrebško podjetje dolguje slovenskemu podjetju denar za opravljene storitve. V tem času pa še kar organizira koncerte v Sloveniji. Alo!

  • Trovlak 00:47 13.oktober 2013.

    Ja kakšna varnostna služba je pa to, da nima svojih izterjevalcev? Ma v tem slovenistanu je prav vse narobe.