Slovenija
2326 ogledov

Še dva priznala nezakonito trgovino z drogo

Kranjsko sodišče sojenje
1/20
Saša Despot
Še dva domnevna tihotapca kokaina, člana največje domnevne kriminalne združbe v zgodovini države, ki jo je policija razbila maja lani, sta priznala nezakonito trgovino z drogo.

Na kranjskem sodišču sta se tako tudi Almir Halovac in Mladen Samardžija priznala krivdo. Sprejela sta namreč ponudbo tožilstva in se pogodila za nižjo kazen. "tri leta in pet mesecev zapora je utemeljena kazen za Samardžijo. V celoti je vsa dejanja priznal, kar je zanj olajševalna okoliščina," je prepričano tožilstvo.

Za 33-letnega Aljošo Bukovca, ki je priznal krivdo, je tožilka Nadja Gasser predlagala pogojno obsodbo devetih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, ki ji je pritrdila tudi sodnica Andrijana Ahačič. Pogojno zaporno kazen 11 mesecev je izrekla tudi za 28-letnega Denisa Medjo. Za 22-letnega Zorana Milačića in 25-letnega Sašo Gavriča je tožilka predlagala eno leto in dva meseca zapora, sodnica pa jima je kazen znižala na 11 mesecev.

Samardžija je sicer nečak Miloša Ščekica domnevnega vodje te združbe, ki ga sicer policija se ni izsledila in prijavila. "Iz prisluhov je razvidno, da je bil Samardžija njegov varovanec. To pa je olajševalna okoliščina, ki jo sodišče mora upoštevati. In tudi, da je bil vpisan v šolo in hodil vendar ga to ni odvrnilo od tega, da dejanj ne bi ponavljal. Zato predlagam tudi, da mu sodišče zaradi ponovitvene nevarnosti pripor podaljša," vztraja tožilka Nadja Gasser. Halavac pa priznava, da je v tej verigi deloval kot kurir. "To je najnižja vloga v tej združbi. Obtožen pa je le enega kaznivega dejanja. Zato mislim, da je pogojna obsodba, enega leta zapora z dvema letoma preizkusne dobe, povsem primerna. Pričakujem, da tega ne bo več ponavljal," dodaja tožilka.

"Očita se mu sorodstvena povezava z osebo; ki je na begu. Ampak to ne more biti oteževalna okoliščina, temveč jasen znak da je bil zaveden. Kar je dokazal s tem, ko je priznal krivdo. Pri 22letih to za nekoga res ne more biti drugo kot olajševalna okoliščina, kar bi moralo sodišče upoštevati," je prepričana zagovornica Samardžije Anka Kozamernik. 22-letnik sicer doslej res ni bil se nikoli kaznovan. "v tem postopku je bil neenakopravno obravnavan. Verjamem, da bo sodišče to neenakopravnost prepoznalo, jo odpravilo, in pravično odmerilo kazen Samardžiji," poziva Kozamernikova sodišče.

Kozamernikova namreč ne pristaja na kazen, ki ga tožilstvo zahteva za Samardžijo. "Mislim, da bo zaporna kazen dveh let več kot zadostna. Predlagam, da ga sodišče na prestajanje kazni napoti tako, da se lahko hkrati tudi šola," dodaja odvetnica. Samardžija bi tako v zapor hodil le za konec tedna.

Nekaj jih je že priznalo

Za 26-letnega Matjaža Dubravčića je tožilka predlagala eno leto in pet mesecev zapora, sodnica pa mu je kazen znižala za tri mesece. 26-letnemu Aleksandru Vodopiji je namesto treh let zapora izrekla dve leti in osem mesecev, za 31-letnega Roka Gligorova pa eno leto in tri mesece zapora ter 10.000 evrov stranske denarne kazni. Obema je sodnica tudi podaljšala pripor, v katerem sta že od maja.

Komentarjev 1
  • privat 10:13 16.januar 2013.

    ti pa verjetno robo kupujejo od kočevskih romov...male ribe!